maandag 22 april 2013

Ringen in Zwijndrecht

Vanmiddag was ik wat vroeger uit dus besluit ik om Zwijndrecht in te gaan voor geringde kleine mantelmeeuwen. Tegenwoordig haal ik twee keer per week brood op bij een restaurant in Ambacht en dat moet natuurlijk ook op!

Alle benodigdheden
De eerste plek levert gelijk drie geringde vogels op, twee met een kleurring en een bekende vogel met een metalen ring. Helaas kan ik één van de twee gekleurringde niet aflezen, de andere lukt gelukkig wel. Een stukje verder probeer ik het nog eens maar het duurt enige tijd voor ze op het brood komen. Als ze er eindelijk op staan zie ik al snel een gekleurringde kleine mantel maar tot mijn grote spijt vliegt hij vrijwel gelijk weg, helaas. Ook eentje met een metalen ring is met te slim af. Als een vrouw een stukje verderop wat boterhammen in het water gooit zijn ze de meeuwen daar wel als de kippen bij en lukt het me weer een gekleurringde kleine mantel af te lezen.

Aangezien de vogels slecht op het brood komen houdt ik het voor gezien in Zwijndrecht en besluit de Galgenplaat met een bezoekje te vereren. Als ik onderweg over het Maaspad fiets langs de Oude-Maas zie ik twee kleine mantels staat, die allebei geringd zijn, leuk!


Kleine mantelmeeuwen
 Op de Galgenplaat is het hierna nog wel goed toeven met de gebruikelijke cetti's zanger, een ijsvogel en een zingende nachtegaal. Vanaf de punt werp ik ook nog een blik op de Sophiapolder, en later nog vanaf de Karwei, wat nog een twintigtal kemphanen, wat (IJslandse) grutto's, veel wintertalingen, groenpootruiter, nog twee bontbekplevieren en als leukst een paartje zomertaling oplevert.

Overigens zijn de al de geringde kleine mantels van vandaag gewoon in Nederland geringde vogels. Veel van deze exemplaren zijn echter wel afgelezen in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten