zaterdag 5 februari 2011

Een winderige dag

Vandaag was de excursie van De Boomvalk naar Zeeland. We zijn net zoals elk jaar met een bus gegaan, deze keer gevuld met maar liefst 60 personen! We vertrokken om 8:15 vanaf Lombardijen richting Stellendam, de eerste stop.

Als we in Stellendam aankomen voelen we gelijk hoe hard het waait. Het is een kunst om de telescoop stil te houden. In het haventje zwemmen de nodige futen en een grote zaagbek. Een geoorde fuut krijg ik helaas niet in de kijker. We verplaatsen ons naar de andere kant van de 'dam'  om daar het slik van de Kwade Hoek af te kijken. We zien daar kluten, bonte en drieteenstrandlopers, een groepje brilduikers, wat middelste zaagbekken en er vliegt een oeverpieper over. Hierna lopen we nog gauw even naar het haventje om daar achter een soort van dammetje nog te kijken. Dit blijkt een goede keuze want daar zit een paartje toppers! Een welkome aanvulling op mijn jaarlijst.


Haven van Stellendam

Hierna rijden we door de vrijwel lege polders van Oudorp richting de Slikken van Flakkee voor flamingo's. Vlak voor de Slikken zien we langs de weg een havik jagen. Hij liet zich leuk bekijken. We dachten dat we nog een heel stuk door zouden kunnen rijden maar dat blijkt tegen te vallen. De weg was afgesloten voor verkeer dus moesten we ze van een iets grotere afstand zoeken. De groep was al gauw gevonden en we konden met moeite 2 Europese flamingo's tussen de Chileense halen. Verder was het hier rustig met nog wat rotganzen en dergelijke.

De Slikken van Flakkee

Toen we hier waren uitgekeken reden we door de polders richting de Markenje. Daar waaide het echt verschrikkelijk hard en was het scopen bijna niet te doen. Er zaten veel rosse grutto's en tussen de vele rotganzen werden al gauw 7 witbuikrotganzen gevonden. Een groepje van 6 vogels en een losse vogel in een groep rotjes. In polder Koudenhoek zat verder ook vrij weinig. Toen we hier waren uitgekeken gingen we via een plek van rotganzen bij Oudorp richting de Brouwersdam. Tussen de rotjes konden we helaas niet de gemelde zwarte rotgans vinden. Wel een leuk was een vrouwtje bruine kiek die actief boven een rietveld aan het jagen was.

Rotgans

Op de Brouwersdam was de zee qua vogels vrij leeg. Door iemand uit de bus werd een jan-van-gent opgemerkt maar die kon helaas niemand oppikken. Op de kant zaten verder nog wat drieteenstrandlopers en steenlopers. In het Zeelandse deel zagen we op de kant al gauw het groepje van 10 witbuikrotganzen zitten. Hele gave en mooie beesten vind ik het. Verder was het ook hier op zee vrij rustig met wat zwarte zee-eenden, een roodkeelduiker, 2 kuifduikers en de nodige middelste zaagbekken en brilduikers.

Witbuikrotganzen

Hierna werd de bus weer gestart en doorgereden richting de Schelphoek. Helaas waren de slootjes allemaal leeg. Een tamme torenvalk en wat goudplevieren maakte wel wat goed.

Tamme torenvalk
Fotograaf: Jan de Jong

Bij de Koudekerkse inlaag was het vrij rustig maar wel goed om kleine mantelmeeuw, slobeend en tafeleend bij de daglijst te voegen. In een plasje een stukje verder liep samen  met een tureluur, een zwarte ruiter die uiteraard ook nog nieuw voor de daglijst was. Ook kwamen we nog 2 bekende vogelaars (waaronder een neef) tegen die meldden dat ze vanochtend de grote geelpootruiter 'gewoon' weer in de kreek hadden. Dat was goed nieuws zodat we niet al te lang met de bus zouden hoeven zoeken.

Uiteraard werd er eerst nog wel even gestopt bij Neeltje Jans. In de haventjes zwommen dodaarzen, middelste zaagbekken en ook een roodhalsfuut! Aan de zuidkant van alles zwommen gelukkig ook nog 2 kuifaalscholvers. Ze waren nu aan het duiken, in tegenstelling tot de meeste keren wanneer je ze op de boeien ziet.

Zeer matige foto van Kuifaalscholvers

Onderweg richting Colijnsplaat werd ook nog een kleine zilverreiger genoteerd.
Op het bruggetje over de kreek werd de bus stilgezet en was de grote geelpootruiter gauw gevonden. Eerst liep hij nogal actief rond maar al gauw ging hij de siësta houden. Verder zat er in de kreek zowaar ook nog een topper! Ondanks we deze al eerder vandaag hadden blijft het leuk, zeker op zo'n plek!

Grote geelpootruiter (rechts) samen met tureluur

Omdat we nog tijd over hadden zijn we nog even doorgereden richting het Veerse meer voor de zwarte rotgans. Op het weiland waar de zwarte rotgans vaak werd gezien zaten nu wat toendrarietganzen en kolganzen. Het Veerse meer echter zat helemaal stampvol met meerkoeten en smienten en een stuk verder ook nog rotganzen. We zijn dus met z'n vijven gauw daarheen gelopen om dat beter te kunnen afzoeken. Op de kant zaten behalve rotganzen ook veel bonte strandlopers, rosse grutto's, zilverplevieren en steenlopers. Tussen de rotganzen vonden we snel 3 witbuiken en even later ook de zwarte rotgans. Helaas hadden de andere, die er niets voor over hadden om wegens de wind hier naar toe te lopen, haast en moesten we terugkomen. Erg jammer omdat we lang niet alles hadden bekeken.


Het Veerse meer

Omdat het Veerse meer de laatste stop was ging de bus weer richting Rotterdam. Gelukkig hoef je niet altijd te stoppen als je iets leuks ziet, want als we op de Zeelandbrug rijden zien we opeens een kuifaalscholver vliegen. Hij vliegt vlak langs de brug dus de hangbuik, kop etc. zijn goed te zien. Erg leuk zover het inbinnenland!! We komen ook weer langs de Grevelingendam waar we nog rosse grutto's, rotganzen en 2 pijlstaarten zien. Bij de Hellegatsplaten blijven 2 grote zilverreigers en een smelleken ook niet onopgemerkt.

Toen al het vogelgeweld over was konden we dan eindelijk beginnen met de daglijst die op 76 soorten bleef steken. 5 van deze soorten waren voor mij nieuw voor 2011!Des al niet te min niet een verkeerd dagje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten