zaterdag 19 februari 2011

Weer 5 nieuw-jaarsoorten!!

Vanochtend vertrokken we rond acht uur uit Ambacht, met wat vertraging toch richting Breda, om daar in het Mastbosch middelste bonte spechten te zoeken. Bij aankomst zien we dat het bos druk wordt gebruikt op deze zaterdagmorgen door trimmers en mensen met honden e.d. Desondanks gaan we toch de poging wagen en hebben we een groot rondje in het bos gelopen.

Toen we gewoon het bos inliepen zaten gelijk overal goudhanen, zwarte en kuifmezen en roffelde door het hele bos grote bonte spechten. Aangezien de mibo's meer richting het noorden waren gezien gaan wij ook die kant op. Op waarneming.nl was gezegd dat de vogels reageerde op geluid dus dat hadden we ook paraat. Op ongeveer de echte plek aangekomen kon het 'tapen' dan beginnen. Er reageerde echter helemaal niks dus vervolgde we onze route. Opeens hoorde we toch een nieuw-jaarsoort in de vorm van een kruisbek maar helaas liet hij zich niet bekijken. Ook hoorde we nog veel boomklevers en een matkop.
Boomklever
Fotograaf: Jan de Jong
Na het bos nog verder door gestruind te hebben en nog zo'n 10 grote bonte spechten te hebben gezien keerde we maar rechtsomkeert om het in een ander, minder recreatief bos, het nog eens te proberen. Toen we echter langs een druk restaurant liepen kwam er opeens een specht aangevlogen die even vlak voor ons in een boom ging zitten. En ja hoor, een schitterende middelste bonte specht!! Helaas stelde mijn camera heel de tijd verkeerd scherp dus heb ik helaas geen goede foto kunnen maken.

Middelste bonte specht
Fotograaf: Jan de Jong (heeft er een beetje mee gefotoshopt, lijken er nu twee..)

Nadat de specht het bos was ingevlogen keerde wij ook weer terug richting de auto om daar de Tomtom op de volgende bestemming te zetten. Onderweg naar de bestemming zagen we nog 2 grote lijsters die zich leuk lieten bekijken op een grasveldje. Bij de bestemming, ook een bos, aangekomen te zijn, zijn we gaan lopen omdat auto's niet op de zandwegen waren toegestaan. Nog voordat we op de plek van de zwarte specht aankwamen hoorde we er al eentje roepen! Een schitterend geluid en het was helemaal mooi toen er nog eens eentje luid roepend voorbij kwam vliegen, super!! Toen we dit zo alles aanschouwde hoorde we opeens de zang van boomleeuweriken, lente!! Er zaten zo'n 5 boomleeuweriken op een grasveldje te zingen, een geweldig geluid!!

Veldje van de boomleeuweriken
Na hiervan genoten te hebben gingen we verder zoeken naar de klapekster die we na zo'n half uurtje gevonden hadden. Hij liet zich op redelijke afstand goed bekijken maar ging je iets te dichtbij voor de foto dan vloog hij op een kwikstaartachtige naar een volgend paaltje. Jan was het echter wel gelukt nog een foto te maken.
In het gebied hier zagen we verder nog een grote zilverreiger, kuifmezen en wat grote lijsters.
Klapekster
Fotograaf: Jan de Jong
Toen we hier waren uitgekeken volgde er een felle discussie wat de volgende bestemming zou worden maar uiteindelijk werd dat toch de Biesbosch. De A27 werd genomen richting Werkendam en zo'n dik half uur later stonden we op de Reugtweg waar geen één toendrarietgans te bekennen was, laat staan een kleine rietgans, allemaal pleite dus. Bij Polder Malta aangekomen zagen we vrijwel meteen een zeearend boven het gebied vliegen!! Hij vloog wat rondjes en verdween toen in het onbereikbare deel van de Biesbosch. Qua eenden was het erg stil en ook de klapekster was onvindbaar.
Zeearend
Fotograaf: Jan de Jong
Op nabijgelegen akkers foerageert nog wel een kleine groepje toendrarietganzen maar helaas zonder kleine rietgans.
Toendrarietganzen
Het was erg laag water dus bijna heel de Hardenhoek stond droog. Desondanks zaten er nog wel veel krak- en bergeenden maar verder was het rustig. In de Spieringpolders stonden nog 2 grote zilverreigers en er zwom een nonnetje. Dan nog maar even de Deeneplaat uitrijden waar in het eerste gedeelte erg weinig zat. Toen we het water zagen waar de laatste tijd een kuifduiker was gezien zagen we daar nog 3 nonnetjes maar helaas geen kuifduiker. Aangezien we de pont van kwart over drie wilde hebben werd de voet op het gaspedaal gedrukt en de auto richting de pont gedirigeerd.
Matige foto van Nonnetjes
De steenuilen op de normale plek dus reden we gelijk door richting het Oudeland van Strijen. Over het gebied verspreidt zaten erg veel brandganzen maar helaas konden we er geen andere gans tussen uit halen, ook de dwergganzen konden we niet vinden. Toen we echter naar een groep wulpen aan het kijken waren of er perrongeluk niet een grutto stond dook er opeens een slechtvalk boven op en begon schitterend op spreeuwen en ook kieviten te jagen. 'Helaas' kreeg hij niks te pakken maar wel vond ik het een erg leuk gezicht om te zien hoe spreeuwen bij de aanval gelijk onder het riet en andere dingen kropen. Al met al niet een verkeerd dagje met weer 5 nieuw-jaarsoorten!

Smienten
Brandganzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten