zaterdag 12 februari 2011

Biesbosch

Om half negen vertrok ik samen met Jan uit Ambacht richting de Kop van 't Land. In Ambacht reden we nog even langs wat elzen wat 5 kepen, sijzen, putters, groenlingen en vinken opleverde. Vooral de kepen waren erg leuk! Als we de brug bij Dordrecht op fietsen bedenken we dat er van de week regelmatig slechtvalken op waren gezien. En ja hoor, als we er onder gaan stilstaan zien we er al gauw één zitten, hij vliegt op en gaat weer ergens zitten maar dat kunnen we helaas niet zien.

Slechtvalk
Fotograaf: Jan de Jong
Als we door de Dordrechtse binnenstad fietsen zien we opeens 3 pijlstaarten overvliegen! Erg leuk zo midden in de stad! We vervolgen onze we hier weer naar de pont en maken onderweg nog even een uitstapje om steenuil op de jaarlijst te zetten. Als we bij de bewuste  boerderij komen zitten er ondanks de miezer 2 steenuilen op het dak. De eerste jaarsoort is weer binnen vandaag!

Omdat we nog iets te vroeg waren voor de pont nog even bij een klein gebiedje gekeken. Er vlogen nog 6 grote zaagbekken over en er zaten nog een grote zilverreiger en een grote zaagbek.

Kop van 't Land
Toen we eenmaal in Noord-Brabant waren konden we beginnen. De Spieringpolders leverde behalve een roepende waterral niet veel bijzonders op. Polder Hardenhoek was dicht bevolkt met veel wintertalingen, bergeenden, krakeenden, pijlstaarten en ook de eerste nonnetjes van de dag lieten zich zien, 4 vrouwtje en een mannetje. Op de kanten liepen overal groepjes met veldleeuweriken, graspiepers en putters. Qua steltlopertjes was het ook erg rustig en er zaten dan ook alleen maar wat kieviten met daar tussen 2 bonte strandlopers. Een druk foerageerde lepelaar is ook het noemen waard!

Lepelaar
Als we het fietsdijkje uitgereden hebben komen we bij het Boomgat uit. Er zwemmen 2 mannetjes nonnetje en een mannetje grote zaagbek die even later vergezelt worden met 3 vrouwtjes nonnetje en een mannetje pijlstaart. Ze laten zich erg leuk bekijken!

Nonnetjes
Fotograaf: Jan de Jong
Hierna rijden we gauw door richting Malta. Onderweg zien we nog een dodaars en er roept ergens nog een waterral. We hopen langs de Reugteweg een kleine rietgans tussen een grote groep toendrarietganzen te halen maar als we er aankomen zakt de moed ons in de schoenen. De ganzen zitten erg ver een de groep is heel erg compact. Het lukt ons dus helaas niet om de gewenste soort eruit te halen, een roepende kleine bonte specht, 3 kleine  en 6 overvliegende wilde zwanen maken gelukkig wel wat goed.

Toendrariet- en kolganzen
We gaan weer terug richting Malta voor o.a. de klapekster maar deze laat zich helaas niet vinden. Bij het huisje horen we echter wel een keer de cetti's zanger zingen! Een leuke aanvulling op de jaarlijst! Vanuit de hut zien we maarliefst 13 nonnetjes, verschillende brilduikers, wat dodaarzen en een tafeleend.
Vanaf de fiets zien we als we langs het gebied fietsen wat rietgorzen en Jan ziet nog 2 roerdompen invallen die ik helaas niet te zien krijg. In een geul zien we nog 4 nonnetjes zwemmen en we zien opeens 6 appelvinken uit een boom vliegen, die hadden we hier niet verwacht!!
Omdat mijn oma jarig was moest ik de pont van 14:55 hebben. We konden daarom nog even naar Polder Hardenhoek om de zeearend te zoeken. Als ik m'n kijker op het water richt zie ik zowaar boven een groepje wintertalingen de zeearend vliegen! Hij verdwijnt helaas na een paar seconden in de mist zodat Jan de vogel niet ziet. Omdat Jan de vogel niet had gezien is hij nog even in de Biesbosch gebleven en ik heb net de pont. Om vier uur ben ik weer thuis van een dagje Biesbosch met weer 5  nieuw-jaarsoorten!

Steenuil
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten