zaterdag 2 juni 2018

Zuid-Europese soorten en een salamander!

Afgelopen week ben ik overdag druk geweest met het begeleiden van studenten. Dat hield echter ook de nodige excursies in, waaronder naar Zuid-Limburg en De Bruuk. Helemaal geen straf natuurlijk en het leverde veel mooie orchideeën op, de eenbes, maar ook wat leuke vogels zoals een koerende zomertortel. De avonden was ik vaak nog druk met vleermuisonderzoek, waardoor het de zaterdag wel even ontspannen moet zijn. Nouja, ontspannen... Gisterenavond laat deed ik in Bentwoud nog een nachtronde, wat op een ransuil na niks opleverde. Vanochtend ging de wekker weer voor vijven, en dat voor een uitgebreid dagje vogelen richting Limburg.
Eenbes
Hondskruid
Voordat we die kant op gaan lopen Laurens van der Wind en z'n vader, Matthieu Plaissier en ik eerst nog een rondje in de Jan Gerritsenpolder om de inventarisatie langs de Oude-Maas compleet te maken. Het levert zo goed als niks nieuws op. Ook de wielewaal bij de Zuidpolder buitendijks die gisteren werd ontdekt houdt zijn snavel als we daar rondlopen, dus zo rond 6:00 zetten we koers richting het oosten. Eerst is de cirlgors bij Weert aan de beurt. Ik hoorde deze vogel alleen nog maar, terwijl de rest 'm helemaal nog niet heeft.

Voor achten lopen we over de provinciegrens tussen Limburg en Noord-Brabant naar de bewuste plek waar de vogel zich ophoudt. Onderweg horen we al een geelgors, meerdere grote lijsters en boomleeuweriken, en dan opeens ook de cirlgors! Het is even zoeken, maar omdat hij continue zingt duurt het niet heel lang voordat we deze Zuid-Europese soort in beeld hebben. Vervolgens laat hij zich schitterend bekijken. Wat een fraaie soort!! Omdat ik 'm de vorige keer alleen gehoord had, voelt het eigenlijk wel als een nieuwe soort op deze manier.

Cirlgors
Na dit succes rijden we verder Limburg in, omdat gisteren bij Meijel een roodkopklauwier is ontdekt. Dit exemplaar was zelfs parend gezien met een grauwe klauwier, dus een behoorlijk unieke situatie! Op de plek aangekomen is de vogel vrijwel gelijk in beeld, en even later ook samen met de grauwe klauwier. In een grote braamstruik zijn ze hard bezig om een nest te maken, dus het ziet er heel serieus uit tussen de twee. Hoe de jongen eruit gaan zien ben ik wel nieuwsgierig naar...


Roodkopklauwier
Grauwe klauwier
Grauwe (boven) en roodkopklauwier
De volgende bestemming van de ochtend ligt in midden-Limburg, waar we op bezoek gaan bij een plek waar bijeneters broeden. Bij aankomst duurt het niet lang voordat we de eerste exemplaren zien en horen. Leuk! Uiteindelijk zien we minimaal drie exemplaren, die zich op flinke afstand (dat wel) mooi laten bekijken. Gave beesten zijn het toch!
Bijeneters
We staan nu even in dubio wat we nog kunnen doen. Veel zin in een vlinderrondje hebben we niet, want nieuwe soorten zitten er niet meer. Afgelopen jaar hebben we dat ook al gedaan. Dan komt het idee binnen om in het Bunderbos naar vuursalamanders te gaan zoeken. Dit is één van weinige plekken waar deze grote salamander huist in Nederland. Het gaat alleen erg slecht met de soort omdat ze worden getroffen door een schimmel. De aantallen zijn dan ook schrikbarend afgenomen de laatste jaren. Nog nooit hebben we deze beesten dan ook gezien, dus genoeg reden om eens een kijkje te gaan nemen.

Om een volwassen beest te vinden moet je heel veel geluk hebben, dus we gaan gewoon voor de larven. Deze zitten in het water, en wel in stilstaande gedeeltes van de vele beekjes in het hellingbos. Eenmaal op de locatie aangekomen zakt de moed ons in de schoenen. Het bos is één grote ravage, met name de beekjes. De heftige regen van de laatste week heeft ervoor gezorgd dat de hele beek is gevuld met klei, stenen en gruis. Het beekjes is nog maar een zielig stroompje en van plasjes is al helemaal geen spraken meer.
Dichtgeslibde beek
We besluiten dus maar andere beekjes te zoeken in de hoop dat daar nog geschikte plekjes voor de larven aanwezig zijn. Overal blijkt het enorm tekeer gegaan te zijn, maar we weten uiteindelijk toch twee larfjes te vinden. Leuk! Ze zijn goed te herkennen aan de lichte vlekken bij de achterpoten.
Vuursalamander                                                                   ©Kees van der Wind
Vuursalamander                                                       ©Matthieu Plaisier
Nu de soort binnen is gaan we richting huis en zoeken op een andere plek tevergeefs naar vinpoot- en kamsalamander. Twee soorten die we later dus nog maar een keer moeten gaan opzoeken. Dit doet uiteraard niks af aan deze dag, waarop een aantal Zuid-Europese vogelsoorten en een schitterend reptiel de dag maakte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten