woensdag 6 juni 2018

Gewoon wat leuke 'dingetjes'

Gisterenavond bezocht ik weer eens de Crezéepolder, waar de aantallen steltlopers alweer waren toegenomen. Er liepen alweer tientallen tureluurs, maar ook de eerste witgatjes vlogen rond. Dit zijn alweer de vrouwtjes, die de mannen met de kuikens of eieren in het noorden hebben achtergelaten. Altijd een bijzonder fenomeen. Verder lees ik nog een grutto af en komt er zowaar een zwarte stern langsflappen. Vorig jaar zag ik slechts één exemplaar van deze soort op IJsselmonde, dus zo makkelijk is die niet. Ook al broeden ze pal aan de overkant in Kinderdijk...
Jonge kluten lopen d'r ook
Als ik later nog even bij de Sophiapolder ben zie ik tot mijn verrassing daar nóg een zwarte stern foerageren. Het kan kennelijk niet op vandaag... Overigens werd ik daar ook wel weer blij van de grote activiteit boven de visdiefkolonie. Ze leken jongen te hebben! Ook heeft weer een vijftal kluten het gewaagd om net boven de vloedlijn te gaan broeden. Wie weet gaan ze het halen?!

Vervolgens moest ik nog een vleermuisonderzoekje uitvoeren in het Perenlaantje, en vanochtend mocht ik nog even een gedeelte van Zwijndrecht controleren op beschermde planten en dieren. Naast een leuk aantal (ingezaaide) planten, levert dat rondje me ook weer een weidebeekjuffer op! Deze soort lijkt razendsnel toe te nemen op het eiland. Dat is niet erg natuurlijk: een prachtig dier!
Weidebeekjuffer
Dat 's zomers rondzwerven in de buurt en rond Ambacht levert zo toch altijd leuke dingetjes op. Altijd vol verrassingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten