zaterdag 9 juni 2018

Prachtige vlinders en libellen in 't oosten

Voor vandaag stond een prachtige ronde op het programma richting de Achterhoek. Met Laurens van der Wind en z'n vader rijden we dus om half 7 Ambacht uit om met name leuke vlinder- en libellensoorten te zien. De Oostelijke witsnuitlibel, die pas bij Gorssel is ontdekt, is de belangrijkste soort voor vandaag. Deze zeldzame libel verdween namelijk enkele jaren geleden uit de Delleboersterheide door een beheersfout. Toen was dat de enige plek in Nederland en sindsdien was de soort nergens bekend. Tot recent dus! Tijd voor een inhaalactie.

Voordat we aan de insecten gaan proberen we op de Veluwe nog draaihalzen te zien. Het baltsseizoen is helaas al achter de rug, zodat ze lastig te vinden zijn. Meer dan een vogel met voer komen we dan ook niet. Volgend jaar nog maar 's terug in het voorjaar. Desalniettemin was het wel een prachtig stuk met veel grauwe vliegenvangers, een bonte vliegenvanger, boomleeuweriken, zwarte specht, raven, grote lijsters en een wielewaal.
Mooie Veluwe
Op de bewuste plek aangekomen voor de zeldzame libel is het exemplaar gelukkig gelijk in beeld. Met een telescoop is hij prima te zien aan de overkant van een vennetje. Een gave libel en leuk om weer eens een nieuwe soort te zien! Hopelijk wordt dit natuurlijk een definitieve vestiging, wat helemaal mooi zou zijn voor de Nederlandse fauna.
Oostelijke witsnuitlibel
Naast deze zeldzame jongen is het pas ingerichte ven geen straf om te verblijven. Zo zitten er meerdere venwitsnuitlibellen, meerdere kanaaljuffers en komt een kleine ijsvogelvlinder mooi voorbij!
Mooi vennetje!
Ondanks dat ze voor vandaag nauwelijks zon hadden opgegeven, is het weer schitterend. We besluiten dus snel door te gaan richting Winterswijk, waar we een wensenlijstje vol met vlinders hebben. De eerste locatie is daar het Heksenbos, waar we naast veel kleine ijsvogelvlinders en wat keizersmantels, helaas niet de gehoopte grote vos treffen. Desalniettemin zijn de eerder genoemde soorten natuurlijk prachtig!
Kleine ijsvogelvlinder (boven) en keizersmantel
Keizersmantel
Kleine ijsvogelvlinder
Ook is het grote aantal eikenpages opvallend, die zich zo nu en dan ook opvallend laag in het bos laten bekijken. Naast het vlinderspektakel trekken ook nog wat zuidelijke oeverlibellen de aandacht. Een soort die je niet dagelijks tegenkomt!
Eikenpage
Zuidelijke oeverlibel
Langs de Ratumsebeek ligt de volgende bestemming voor vanochtend. Hier werden de laatste tijd namelijk veel iepenpages gezien. Een soort die ik nog graag laag wil zien, aangezien ze doorgaans hoog in de iepen foerageren. Na een aantal meters gelopen te hebben trekt een andere vlinder echter de aandacht. Een heuse grote vos landt namelijk voor ons op het pad! Erg gaaf om deze vlindersoort nu zo verrassingsgewijs tegen het lijf te lopen! Het beest zit echter maar enkele seconden op het pad om in de verste verte te verdwijnen, maar hij is binnen!

Een prachtig bloeiende linde zorgt vervolgens voor een groot succes. De boom zit namelijk vol met vlinders, waaronder ook de gewenste iepenpages. Ze laten zich nu prima bekijken op ooghoogte! Dit is toch een wat mooiere waarneming dan m'n vorigen.
Iepenpage
Als we zo de boom in staren, blijkt er naast de atalanta's en dagpauwogen nog een andere forse vlinder in te zitten. Wéér een grote vos! Deze zit op flinke afstand, maar hij laat zich wel wat langer bekijken dan de vorige. Uiteindelijk blijken er zelfs twee van deze zeldzame vlinders in de boom te foerageren. Dit is ongeveer het eerste jaar dat de soort structureel in de zomer (de tweede generatie) wordt gezien, wat toch wel heel sterk pleit voor de hervestiging van deze soort in Nederland. Goed nieuws!
Grote vos
Ten slotte vliegt hier ook nog een grote weerschijnvlinder rond. Wat een soort is dat zeg... Al zeilend gaat hij tussen de boompjes en struiken door. Een prachtige verschijning, maar niet te fotograferen...
Prachtige linde
De laatste bestemming van de dag ligt in een veengebied vlakbij Winterswijk. Hier zit de bekendste populatie hoogveenglanslibellen, wat een soort is die nogal lastig kan zijn. Een paar jaar geleden ondervond ik dat in Brabant, dus nu is het hopen op een betere waarneming... En die komt er gelukkig, want we zijn nog niet zover het gebied in als we in een veenputje een libel zien verzuipen. Met een tak weten we 'm eruit te vissen, waar we het op de vlonder laten drogen. Het blijkt zowaar een heuse hoogveenglanslibel te zijn. Een uniek moment dus om de soort zo goed te kunnen bekijken! Uiteindelijk vliegt het beest ook weer weg. Gelukkig!
Hoogveenglanslibel
Niet veel later treffen we boven soortgelijke veenputjes nog meer patrouillerende hoogveenglanslibellen. Tijdens het vliegen zijn ze op ooghoogte ook erg mooi te bekijken. Toch wel een mooie soort, deze libel, die flink donkerder is dan de vrijwel identieke metaalglanslibel.
Typisch veenputje voor hoogveenglanslibel
De prachtige waarneming van deze soort vormt ook het laatste wapenfeit van deze prachtige dag, waarop we vrijwel alles zagen zoals gepland. Met een nieuwe vlinder en libel natuurlijk een groot succes. Er blijft niet zoveel meer over, nog een enkele soort kan ik bijschrijven van deze soortgroepen. Maar dat maakt het leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten