zaterdag 21 april 2018

Trektelling met wat leuke soorten

De wind zit weer eens in het oosten, en aangezien het alweer richting eind april gaat kan dat zomaar wat leuke trekvogels opleveren. Vandaar dat vanochtend Laurens van der Wind, Laurens van der Padt, Matthieu Plaisier en ik vanochtend in de Crezéepolder staan in de hoop op wat leuke trek. De aantallen lijken gelijk bij aankomst om half 7 al tegen te vallen, maar iets over 7 flapt er wel opeens een velduil boven de telpost. Een leuke verrassing. Enkele minuten later komt er ook nog eens een kleine strandloper roepend langs gevlogen. Dat zijn dus gelijk twee leuke soorten om mee te beginnen!
Mooie ochtend in de Crezéepolder
Vervolgens is het tot iets voor 9 vrij rustig met af en toe wat graspiepers, enkele gele kwikstaarten, wat kneuen, enkele boerenzwaluwen maar ook de eerste gierzwaluwen. Een beflijster die echt recht over de telpost komt en nog een viertal dat op wat grotere afstand kort ter plaatse zit in een boom, zorgen daarentegen nog wel voor wat afwisseling. De visarend die om 8:52 fraai langs komt flappen is al helemaal een fijne soort om zo op trek te zien. Leuk!
Beflijsters
In de loop van de ochtend komen ook met enige regelmaat groepjes regenwulp over, met uiteindelijk zelfs een groep van 64 exemplaren. Net als de visarend, wordt ook deze groep bij Kinderdijk en even later de Hoekse Sluis gezien. Leuk! Verder zijn enkele purperreigers, een kleine twintig zwartkopmeeuwen, twee koekoeken en nog eens vijf beflijsters uiterst vermakelijk en zorgen ze voor een mooie telling.

De steltkluut die om kwart over tien in de Crezéepolder invalt draagt daar ook zeker aan bij. Deze werd eerder op de ochtend gevonden in Waalbos en werd opvliegend gemeld richting noordoost. Niet veel later zagen we hier de vogel arriveren en invallen, waarna hij zich weer uiterst fraai liet bekijken. Het blijft toch een prachtige en bizarre soort met die lange stelten...
Steltkluut
Voor de volledige telling zie hier.

De Crezéepolder blijkt hierna verder weinig leuks te herbergen, op wat zomertalingen en een bekende zwarte ruiter na. Ook de middagronde die we nog maken door de Zwijndrechtse Waard levert geen echte krent op. Desalniettemin zijn een braamsluiper en roerdomp langs de Devel, een boomvalk over polder de Hooge Nesse en wat normale grut zoals matkoppen en roodborsttapuiten ook nog wel vermakelijk op deze mooie zaterdagmiddag. Maar hopelijk gaat de eerste nieuwe soort voor de IJsselmondelijst wel spoedig komen... Alhoewel we over de telling van vanochtend qua krentjes niet te klagen mogen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten