dinsdag 17 april 2018

Interessante telling en een fraaie velduil

Vanochtend ben ik weer vroeg op pad om in het Loetbos weer broedvogels te monitoren. Het is prachtig weer, dus alles zingt en het is niet onaardig! De winterkoningen zijn weer het talrijkst vertegenwoordigd, met uiteindelijk 144 zingende individuen. De smaakmakers van de ochtend zijn wat cetti's zangers, rietzangers, een roekenkolonie en zelfs zingende grote barmsijzen! In wat berkjes hangt nog een groepje rond van deze soort waar we in het najaar een behoorlijk invasie van hadden, en sommigen hebben het voorjaar al in de bol. Terecht ook, want ze moeten toch vrij snel richting Scandinavië gaan vertrekken.
Krimpenerwaard
Vanavond maak ik na het eten, net als gisteren, weer een rondje. Deze keer gaat de fietstocht richting Polder Sandelingen en Waalbos, in de hoop op een verrassing. In Polder Sandelingen tettert nog een cetti's zanger en lukt het me weer niet een ransuilnest te vinden, of zitten ze er gewoon niet? In Waalbos struin ik hierna nog over een maïsstoppelakker, wat helemaal niet slecht blijkt te zijn. Zo zitten er 2 paar kleine plevieren, wat witgatjes, watersnippen en nog wat late waterpiepers. Leuk! Zeker die kleine plevieren, die hier vermoedelijk wel zullen broeden als het niet geploegd gaat worden.
Interessante maïsakker
In het nieuw ingerichte stuk Waalbos blijkt even later de velduil, die gisteren was gevonden, nog steeds ter plaats. Op de grond laat hij zich enige tijd mooi bekijken, waarna hij zich weer uit de voeten maakt. Altijd een fraaie soort!
Velduil
Met Arie Zoeteman fiets ik vervolgens nog richting de Devel in de hoop dat daar minimaal één van de twee roerdompen van vorig jaar zit te zingen. Dat blijkt helaas niet het geval en meer dan een zingende snor en wat cetti's zangers komen we niet. Hopelijk zullen ze de komende dagen de territoria bezetten, net zoals vele soorten dat in deze tijd doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten