zaterdag 3 februari 2018

Geen smienten en een zoektocht naar kleurringen

Sinds een aantal jaar worden in de Woudpolder, boven Amsterdam, in de winter smienten geringd. Dit wordt gedaan met een kanonnet, waardoor het veel inspanning vereist om een vangactie op touw te zetten. Vandaar dat het ook maar een enkele keer in de winter gebeurd, waaronder dit weekend. Jan Vegelin, ook ringer bij VRS Meijendel, had me gevraagd eens een kijkje te komen nemen, zodat we rond een uurtje of tien vol goede moed in de polder aankomen. Gisteren was al de hele dag gepost of de vogels op de goede locatie gingen foerageren zodat het net kon worden afgeschoten, maar helaas (zo gaat het ongeveer). Vandaag dus nieuwe ronde, nieuwe kansen...

In eerste instantie ziet het er heel goed uit. Op de kant lopen overal wel smienten en ook richting het kannonet is aardig wat beweging. Plotseling breekt paniek uit in de polder en groep voor groep verdwijnt uit richting een grote plas in de buurt. Op het eind gaat ook het groepje dat zich bij ons net ophield er van tussen. Helaas, helaas. De kans dat de eenden terugkomen is er gewoonweg niet, dus ook deze dag lukt het niet. Extra zuur is het overigens voor wat Zweedse wetenschappers die speciaal waren afgereisd om ruim twintig smienten van een zender te voorzien. Hopelijk lukt dat voor ze morgen alsnog...
Lege Woudpolder
Rond het middaguur vertrekken we dus weer, waarna ik nog even wat rond rijd op IJsselmonde. Op het Eiland van Brienenoord kijk ik eerst nog even voor wat meeuwen, wat zowaar een Poolse pontische meeuw oplevert! Het betreft een 3kj met de ring R-879P, die nog nooit in Rotterdam is gezien. Wel zat hij in het najaar op Terschelling en afgelopen winter werd hij gezien langs de Hollandse kust. Leuk om hem nu hier te treffen, want geringde pontische meeuwen blijven toch wel schaars!
3kj pontische meeuw R-879P
Vervolgens rijd ik nog even richting Veerplaat, waar pas een gekleurringde buizerd was gefotografeerd. Helaas kan ik die niet vinden, want de twe buizerds die ik zie zijn beiden ongeringd.
Verder zitten in de polders nog wat kolganzen, roept er nog een cetti's zanger en red ik nog een schaap die op z'n rug ligt te spartelen.
Buizerd
Dit middagrondje eindig ik bij de Sophiapolder waar ik hoop op twee gekleurringde Poolse pontische meeuwen (Y-PNVA en Y-PHNN) die al jaren elke winter hier zitten en ook pas weer in Dordrecht zijn gezien. Helaas zie ik ze niet op de slaapplek verschijnen en moet ik de dag afsluiten met zeven ongeringde pontische en drie geelpootmeeuwen.
Drie pontische meeuwen (2 2kj en 1 ad)
Al met al dus een dagje waarop niet alles meezat, maar desalniettemin was het aangenaam afwisselend. Die smienten komen nog wel een keertje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten