maandag 5 februari 2018

Zwartkeellijster in beetje buitenland

Vanaf 24 januari was bekend dat in het Groningse Scheemda een zwartkeellijster de winter aan het doorbrengen is. Aangezien het beest continu in één tuin zat, wilden de bewoners in eerste instantie het geval niet aan de grote klok hangen. Hij zat er namelijk ook al veel langer dan 24 januari. De vogel verscheen echter toch op waarneming.nl en al snel was de betreffende tuin gevonden. Ondanks dat de zwartkeellijster nog op m'n lijst ontbrak was het er nog niet van gekomen om richting het noorden af te reizen. In de buurt was genoeg ander leuks te doen... Vanochtend moest ik echter bij de Werkgroep grauwe kiekendief in Groningen zijn, zodat een half uurtje langer in de trein natuurlijk wel de moeite was.

Op de plek aangekomen blijkt het een kwestie te zijn van wachten. Achterin de tuin staat een grote spar, waar deze dwaalgast uit Siberië zo nu en dan uitkomt om zich vol te schrokken op de verschillende voerplekken in de vogelrijke tuin. Dankzij de vriendelijke buren kunnen we goed in det tuin kijken, waarbij ook nog gelijk wat geld ingezameld wordt voor een goed doel.

De tuin met spar
Voor het goede doel
Na ongeveer een kwartiertje is het al raak en komt de lijster er prachtig uit. In het half uur dat volgt vliegt hij af en toe weer terug de boom in, maar hij laat zich ook lange tijd schitterend zien. Een erg gaaf beest en een mooie eerste lifer van het jaar! Een telescoop had ik niet bij me, dus de plaatjes door m'n verrekijker zijn niet de besten die ik gemaakt heb...
Zwartkeellijster
Als de vogel weer verdwijnt in de spar houd ik het ook wel weer gezien en wandel weer rustig terug naar het pittoreske stationnetje van Scheemda. Dat Groningen lijkt toch altijd een beetje buitenland.
Station Scheemda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten