zaterdag 24 februari 2018

Geslaagde dag, maar niet voor bosuilen...

Ruim twee weken terug was ik al samen met Sander Elzerman in Rotterdam-Zuid voor geringde meeuwen, maar ook vandaag is dat weer de bestemming met Laurens van der Padt en Laurens van der Wind. Voor een respectabel aantal aflezingen deze winter moest er nog wel minimaal één goede afleesdag komen, en de omstandigheden voor vandaag lijken goed. Het heeft de laatste nachten wat gevroren, maar door een harde wind is er helaas weinig ijs gegroeid. Verder geven ze gelukkig wel droog weer op vandaag, dus dat moet toch wel wat gaan opleveren!

De ochtend is echter uitermate rustig, met vrijwel enkel bekende kokmeeuwen en dus geen spektakel. Rond het middaguur zijn we in het Zuiderpark en zien we eindelijk het eerste nieuwe exemplaar van deze winter, ook al hebben we die in afgelopen jaren al wel eerder gezien. Vanaf de Boergoensevliet begint het dan wel echt te lopen met wat teruggekeerde overwinteraars, altijd goed! Het tweetal overwinterende zwartkopmeeuwen in de Carnissebuurt is daarentegen wel ongeveer het hoogtepunt van de dag, aangezien ze samen aan het foerageren zijn. Uniek!
Deense kokmeeuw W-VR38
Zwartkopmeeuwen
Op het Afrikaanderplein gaat het vervolgens los met maar liefst elf aflezingen! Een prachtig aantal van vooral teruggekeerde overwinteraars, maar ook een fijne 1ste winter kokmeeuw uit Finland. Verder uiteraard de nodige Nederlandse zilvermeeuwen, maar ook een Belg. Daarnaast is een tweetal pontische meeuwen ook erg vermakelijk.
Nederlandse zilvermeeuw Y-U||E
4kj (boven) en 3kj pontische meeuw
Wat kokmeeuwen betreft leveren de volgende parkjes en havens nog aardig wat teruggekeerde overwinteraars op. Met name uit Finland, Nederland, België en Litouwen. Nieuwe beesten zitten er helaas niet bij. Qua zilvermeeuwen is het slotakkoord daarentegen wat diverser, maar een Texelse exemplaar en een Belgische vogel.

Desalniettemin was het een geslaagde dag met 56 aflezingen, waarvan 13 nieuwe kokmeeuwen voor dit winterseizoen. De terugweg naar huis met een harde oostenwind pal tegen was wat minder aangenaam dan de rest, maar dat mocht de pret niet drukken...
Belgische zilvermeeuw B-CROB
In de avond loop ik met Laurens van der Wind nog 3 uur rond in de grienden van de Oude-Maas bij Rhoon, in de hoop op bosuilen. De uitgave van een boek over de avifauna van IJsselmonde staat namelijk net in de steigers, maar daarvoor moet ook nog wat geïnventariseerd worden. Het is de bedoeling om dit jaar alle buitendijkse grienden van IJsselmonde te inventariseren, waar IJsselmonde zich verreweg het meest in onderscheid gezien de zeldzaamheid van deze zoetwatergetijdegebieden. De wind is echter spelbreker vanavond en verder dan twee territoria komen we niet. Dat betekent dat we dus nog een keertje terug moeten, maar dat is natuurlijk geen straf. De avond werd bijvoorbeeld nog opgeleukt met een zevental bevers, die doen het werkelijk fantastisch in deze gebieden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten