dinsdag 20 februari 2018

Geslaagde bastaardarendtwitch

Je hebt van die soorten die met enige regelmaat worden gezien in Nederland, maar nagenoeg nooit twitchbaar zijn. Met name arenden zoals schreeuw- en bastaardarend (en misschien wel hybrides) hebben daar de laatste jaren een handje van. Toen zondagmiddag een bastaardarend werd opgepikt in de Lopikerwaard en later werd teruggevonden zorgde dat dus voor nogal wat onrust in de vogelaarswereld. Het beest bleek in het Loetbos te gaan slapen, waar het gisterenochtend een regelrechte chaos was met veel vogelaars, slechte communicatie en voor velen vooral: geen bastaardarend. 

Ik was er (gelukkig) niet wegens studie, maar enigszins onverwacht wordt de vogel vanochtend toch weer teruggevonden in hetzelfde gebied. Samen met Jonathan Janse zit ik in de collegebanken, en aangezien hij een lift weet te regelen met Bram Ubels stappen we om half twee in bij station Rhenen. Deze arend die voorkomt in met name Rusland (vanaf Polen naar het Oosten) wil ik toch wel graag zien. Zeker omdat dit een zekere bastaardarend is en geen hybride met schreeuwarend, waar tegenwoordig veel om te doen is gezien hun overlappend voorkomen in Polen. Daarnaast is het ook gewoon een prachtig beest, zo'n jonge arend! 
Drukte op de dijk
Bij aankomst op de Lekdijk nabij Bergambacht is het gelukkig gelijk aanschuiven. De arend zit rustig in wat elzen en laat zich vanaf de dijk met mooi licht fraai bekijken. Gaaf! Veel actie zit er niet in, maar de soort is binnen! Uiteindelijk vliegt hij nog een klein stukje, wat toch weer wat extra's geeft bij zo'n vogel. Echt jagen doet hij niet en wachten tot hij weer naar de slaapplaats gaat vliegen doen we ook niet, want met Hugo Moerman kan ik naar Ambacht rijden. Een succesvolle twitch dus! De tweede alweer dit jaar na eerder de zwartkeellijster in Groningen. En mooie soorten!
Bastaardarend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten