donderdag 8 februari 2018

Afleesdag met variatie en 21 nieuwe kokjes!

Afgelopen nachten heeft het toch wel een paar graadjes gevroren, en ook als ik vanochtend de deur achter me dicht sla is het net onder het vriespunt. Die lage temperaturen is dan ook wel de reden voor een dagje buiten zijn, want met ijs is er één ding wat je uitstekend kan doen: geringde kokmeeuwen aflezen. Samen met Sander Elzerman staat dus voor vandaag een ronde door Rotterdam-Zuid op het programma, wat met voldoende kruimels hopelijk veel nieuwe geringde kokmeeuwen gaat opleveren.
Kruimeltjes
Sander zal pas later in Rotterdam aansluiten, maar de ronde begin ik gewoon zoals gebruikelijk in Ridderkerk. Op de eerste paar plekken lees ik ook gelijk al enkele nieuwe kokmeeuwen af, dus dat belooft wat goeds! Bij Beverwaard ontmoet ik Sander en gaan we samen verder, wat bij een kruising zowaar drie geringde zilvermeeuwen uit de Rotterdamse havens oplevert! Normaal zien we nooit zoveel geringde zilvermeeuwen, maar we komen vandaag uiteindelijk tien vogels van Roland-Jan Buijs tegen. Een erg hoog aantal, zeker in vergelijking met vorig jaar toen vrijwel al de grote meeuwen op het strand te vinden waren, omdat daar toen veel voedsel aanspoelde.
Zilvermeeuw Y-5||N
Zilvermeeuw GW-7P
We komen echter voor de kokmeeuwen, om te proberen 100 verschillende individuen te zien deze winter. Wat dat betreft valt het echter tegen in Keizerswaard, waar we het moeten doen met enkel een teruggekeerde Fin als nieuwe op de lijst. De Deen W-JNP, die ondertussen zijn kleurring al minimaal een jaar kwijt is, laat zich ook weer zien. Het voordeel van dit beest is dat hij van grote afstand te herkennen is door zijn karakteristieke staart. Altijd de makkelijkste aflezing van de dag!
Deense kokmeeuw W-JNP
Vanaf het Spinozapark gaat het gelukkig wel wat beter, met op vrijwel alle locaties wel nieuwe individuen. Met name zijn het teruggekeerde beesten die we deze winter nog niet hadden opgemerkt, maar een jonge Deense en Litouwse vogel zijn leuke verrassingen. Verder komen de onbekende ringen niet uit bijzondere landen, maar zijn het veelal Litouwers, Belgen en Nederlanders. Weinig bijzonders dus wat de kokmeeuwen betreft...
Kokmeeuwen voeren op het ijs
Bij de Carnissebuurt zitten ook altijd veel grote meeuwen, dus als ik de dagen afkijk valt mijn oog opeens op een grote gele ring. Als ik vervolgens de vogel bekijk blijkt het om een jonge pontische meeuw te gaan, erg leuk! Het is een Pool! Zeker het land waar de meeste pontische meeuwen worden geringd die we in Nederland zien, maar toch wel erg leuk om weer eens een geringde tegen het lijf te lopen!
Poolse pontische meeuw Y-P:088
Overigens zitten in deze buurt wel meer goede meeuwen, want we komen hier vlak bij elkaar ook weer twee zwartkopmeeuwen tegen. Het betreft een adult en een jonge vogel, waarbij het jonge beest een andere is dan die we eerder deze winter hier zagen. Het is een klein beestje. Erg leuk dus dat tegenwoordig meerdere exemplaren overwinteren, nu die beesten ooit nog eens zien te ringen...
2kj zwartkopmeeuw
Op het Afrikaanderplein zitten eindelijk weer eens meeuwen als we eraan komen, maar erg denderend is het op wat Nederlandse zilvermeeuwen en een bekende kokmeeuw niet. Opvallender is een broedende waterhoen, die bij een boomstam al op wat eieren zit. Een bizar gezicht!
Broedende waterhoen
Wat leuke ringen betreft is de Bloemhof vervolgens een stuk leuker. Waar we de hele dag nog nauwelijks kleurringen zagen, is het hier raak met drie kokmeeuwen. Naast de bekende broedvogel van Texel en een bekend beest uit Hilversum, is een jonge Poolse kokmeeuw hier een leuke verrassing. Eerst is het exemplaar erg ril en zijn we bang dat we, als hij een seconde op het ijs zit, hem niet meer terug gaan zien. Gelukkig blijkt het later zowat handtam...
Poolse kokmeeuw Y-T0MN
De parkjes die nog volgen en ook Feijenoord leveren vervolgens nog wel wat vaste gasten op, maar het aantal vreemde kokmeeuwen is erg laag. Desondanks zie ik wel weer wat teruggekeerde vogels en loopt er toch ook nog wel een verrassing rond in de Nassauhaven. W-E5XV loopt daar namelijk rond, die als broedvogel is geringd op de Benthuizerplas bij Zoetermeer en sindsdien alleen nog maar in Frankrijk is afgelezen. Opvallend genoeg werd hij een aantal uur voor mijn aflezing gezien in Capelle aan den IJssel, waar hij nu dus mogelijk overwintert. De Nassauhaven deed hij wellicht even aan voordat hij naar z'n slaapplaats ging, want in de havens verzamelden zich grote aantallen kokmeeuwen, voordat ze richting de Waalhaven vertrokken.
Kokmeeuwen op kruimels
Al met al was het een erg geslaagde dag met uiteindelijk toch maar liefst 60 afgelezen ringen! Verder was het ook qua variatie zeer vermakelijk, ook naast de kokmeeuwen. Daarvan wisten we uiteindelijk 21 nieuwe exemplaren af te lezen voor deze winter, een goede score!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten