woensdag 28 februari 2018

Kwelslootjes als laatste redding

Uiteindelijk is dan op het eind van de winter toch nog een beetje winter geworden. Binnen afzienbare tijd lag veel open water dicht, ondanks de harde oostenwind. Voor veel vogels betekent dat een regelrechte ramp, want door de kou moeten ze continue naar voedsel zoeken om warm te blijven. Door de vorst is de grond bevroren en zijn met name steltlopers zoals snippen de sigaar. Op enkele plekken blijft het water echter open, bijvoorbeeld op plekken waar stroming is of als er ergens kwel optreedt. Op die plekken komt grondwater omhoog, dat meestal toch een graad of tien is, en dus niet bevriest. 
Kwelslootje
In het Binnenveld tussen Wageningen en Rhenen, waar ik elke dag doorheen fiets, heb je ook wat van die slootjes. Vanmiddag bleken deze echter opeens gevuld met 25 watersnippen en 3 bokjes, ongekend! Vermoedelijk komen deze beesten uit de wijde (dichtgevroren) omtrek om hier met elkaar nog wat voedsel te verzamelen. Uiteindelijk is het een triest gezicht, zeker omdat veel van die beesten het einde van de week vermoedelijk ook niet halen. 
Watsersnip
Kieviten zijn overigens ook nu helemaal de weg kwijt, en op meerdere ongewone plekken kwam ik nu exemplaren tegen, zoals in schapenweitjes bij bebouwing. Helaas vond ik ook al een dood exemplaar, wat de impact van zo'n vorstweekje wel benadrukt. 
Kievit op een plek waar die niet hoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten