zaterdag 27 januari 2018

Meeuwen en een aalscholvertussendoortje

Rond een uurtje of 9 arriveren Laurens van der Wind en ik in Ridderkerk voor pas het tweede meeuwenrondje dit jaar door Rotterdam-Zuid. De bestemming had vandaag heel ergens anders kunnen liggen, zoals bij de zwartkeellijster in Scheemda (nog een lifer voor me) of in Vlissingen voor een ross' meeuw (prachtig beestje!), maar het lage aantal afgelezen kokmeeuwen deze winter leidt ons toch ertoe om maar gewoon de stad in te gaan. We moeten toch nog wel wat af gaan lezen deze winter!
Pontische meeuw
In Ridderkerk begint het goed op de eerste plek met weer een teruggekeerde Zweed, maar tot Keizerswaard is het weer erg rustig en blijken ook exemplaren gewoon niet terug te zijn gekeerd. Die zijn dus dood of zijn elders gaan overwinteren, en dat is jammer natuurlijk. Bij Keizerswaard blijken gelukkig sommigen exemplaren wel weer teruggekeerd, zoals de vaste Wit-Russische overwinteraar. Ook lopen we hier nog tegen een nieuwe Deense kokmeeuw aan, altijd leuk! Een fraaie pontische meeuw is helaas ongeringd, maar krijgt desalniettemin nog wel even aandacht. Het blijkt achteraf de enige voor de dag te zijn!
In het Spinozapark blijkt het exemplaar W-E0YA ook weer terug die op dezelfde plek is geringd. Ondanks de vele kokmeeuwen in het park lukt het ons niet om daar nog een extra ring uit te slepen, dat is dan weer jammer. Als we langs de Zuidelijke begraafplaats fietsen kunnen we het overigens niet laten om daar even een kijkje te nemen, aangezien daar een paar jaar geleden de enige aalscholverkolonie van IJsselmonde is ontstaan. Gemengd met ook flink wat blauwe reigers treffen we inderdaad de aalscholvers aan, die ook voor een groot gedeelte alweer liggen te broeden. Het is toch wel een bijzonder gezicht, van die onhandige watervogels in de bomen, maar toch wel leuk om zo'n kolonie op IJsselmonde te hebben!
Aalscholvers op nest
Blauwe reiger
We vervolgens ons route via Zuidwijk, het Zuiderpark, de Carnissebuurt en Boergoensevliet richting de Nieuwe-Maas. Wat ringen betreft is het geen vetpot, maar toch wel onderhoudend met op alle locaties wat ringen. Daaronder zitten gelukkig ook wel wat aardige beesten, zoals een Duitse stormmeeuw die alleen op die plek zat in februari en maart 2013, 5 winters geleden... Ook treffen we weer een vaste overwinterende Kroatische kokmeeuw en lezen we eindelijk onze eerste jonge kokmeeuw van de winter af. Een Fin!
Duitse stormmeeuw R-AENC
Langs de Nieuwe-Maas en de Maashaven lukt het niet echt wat meeuwen betreft, maar een teruggekeerde Poolse en een nieuwe Tsjechische kokmeeuw zijn toch nog wel aardig. Het Afrikaanderplein blijkt vervolgens als we erop rijden weer eens goed vol te staan met meeuwen, maar niet voor lange duur. Een minuut nadat we aankomen besluit een kerel met een op afstand bestuurbaar autootje het leuk te vinden om alle meeuwen weg te jagen. Helaas, helaas... Ondanks dat lukt het ons nog drie Nederlandse zilvermeeuwen uit de Delta af te lezen, maar metalen ringen die hier vast ook te halen waren gaan voor onze neus voorbij.

In de Bloemhof lezen we vervolgens nog een leuke Nederlandse kokmeeuw af die ook weleens in Leiden of Arnhem overwintert van de ene naar de andere stad vliegt. Leuk! Nu zit hij dus weer in Rotterdam. Bij de Valkeniersweide lezen we nog een bekende Finse kokmeeuw af die weer is teruggekeerd, maar lukt het niet om een tweetal metalen ringen af te lezen. Dat is toch wel aardig frustrerend, zeker als je ze dan ver over de huizen ziet verdwijnen... Een mooie 2kj geelpootmeeuw is een pleister op de wond. Overigens ook de enige van de dag...
Geelpootmeeuw 2kj
Ten slotte komen we nog in het Varkenoordse park waar we over de dertig aflezingen willen komen. Dat lukt vrijwel gelijk, want in een relatief klein groepje kokmeeuwen zien we uiteindelijk negen geringde beesten voorbijkomen! Ongekend veel! Uiteindelijk weten we daar zeven exemplaren af te lezen zodat we op 36 afgelezen ringen eindigen. Het gaat voornamelijk om teruggekeerde beesten, maar een tweetal zwarte Duitse kleurringen zijn toch ook wel erg leuk. Die zien we heel weinig in de stad! Al met al dus toch nog wel een geslaagde afleesdag, waarop het totaal afgelezen kokmeeuwen voor deze winter nu op 43 staat. Dat moet nog wel verdubbeld worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten