zaterdag 6 januari 2018

Heerlijk rondje Delta met opvallende overwinteraars!

De afgelopen twee dagen heb ik niet veel gevogeld, maar zijn we nog wel even de havens van IJsselmonde wezen checken om te kijken of er toevallig geen zeesoort was beland door de storm van de afgelopen dagen. Maar helaas... Een telling in de Zegenpolder bij Rhoon, die elke week moet gebeuren, leverde gisteren geen echt spektakel op, maar grote lijster en een tweetal overvliegende kleine zwanen was leuk. Dat is toch wel echt een schaarse soort op IJsselmonde aan het worden!
Kleine zwaan                                                                    ©Laurens van der Padt
Vandaag stond de jaarlijkse ronde in de Delta weer op het programma met Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en Herman van den Brand. Elk jaar proberen we met een mooie ronde zoveel mogelijk soorten te scoren, wat in 2016 121 soorten opleverde! Daar overheen zien te komen is de doelstelling van de dag, waarop overigens een auto met Dave van der Spoel, Jacob en Albert Molenaar en Hans Tetteroo ons vergezelt.

Traditiegetrouw beginnen we in een bosperceel vlakbij het dorpje Huijbergen in Noord-Brabant. In het stukje dat voornamelijk bestaat uit naaldhout zijn de eerste bossoorten als zwarte en kuifmees, appelvink, goudhaan, boomklever, sijs en kruisbek snel binnen. Een leuke verrassing is een langsflappende zwarte specht, die hadden we nog niet hier! Ook een kleine bonte specht die bij de uitgang zit is nieuw voor ons in dit stukje, waarmee het een behoorlijk geslaagd rondje is geworden. Een havik en houtsnip zijn voor een enkeling weggelegd en verder missen we eigenlijk alleen goudvink. 

Met ruim dertig soorten rijden we naar de westzijde van de A59 waar we nog even rondlopen in een beukenbos waar middelste bonte spechten zitten. Die krijgen helaas niet gevonden, maar vuurgoudhaan lukt gelukkig uiteindelijk wel, net als groene specht. Van die typische lastige soorten op zo'n dag... In Hogerwaardpolder doen we vervolgens goede zaken wat betreft de watervogels, met veel eenden en dergelijke. Leuk zijn een aantal nonnetjes en een klapekster, maar een groep kneuen, toendrarietganzen, een witte kwikstaart, waterral, tjiftjaf en ijsvogel zijn ook fijne soorten voor zo'n dag. 
Klapekster
We vervolgen onze weg naar de Kapelsche Moer, maar een sneeuwgans blijkt onvindbaar voor ons. Een groep van twaalf patrijzen is daarentegen een leuke bijvangst, net als een slechtvalk en een groepje kemphanen dat rondhangt. Kattendijke wordt de volgende locatie wegens een groepje sneeuwgorzen dat daar al een tijdje rondhangt. Dat drietal zien we niet gelijk, maar ondertussen kunnen we op de Oosterschelde soorten als rosse grutto, middelste zaagbek, bonte strandloper, brilduiker en zilverplevier bijschrijven. Dan blijkt na een tijdje het drietal sneeuwgorzen gewoon pal onder ons op de keien te lopen. Wat een gave beestjes!
Sneeuwgors
De route gaat vervolgens richting een overwinterende steltkluut bij Borselle. Onderweg levert dat opvallend veel kleine zilverreigers op, maar ook wat zwarte ruiters en rotganzen. Bij de kerncentrale is de steltkluut vervolgens gelijk in beeld, leuk! Voor het eerst zie ik nu zo'n overwinterend exemplaar, iets wat nu toch wel jaarlijks in Nederland gebeurt. 
Steltkluut
Ritthem is de volgende bestemming, wat ook op Zuid-Beverland ligt en dus aardig uit de route voor een gebruikelijk Delta-rondje. De rosse franjepoot en kleine burgemeester die er al eventjes zitten zijn echter wel genoeg reden om deze uithoek te bezoeken. Bij aankomst zijn een zanglijster en krakeend de eerste nieuwe soort voor de daglijst, waarna op de Westerschelde de rosse franjepoot verdwenen blijkt te zijn. De kleine burgemeester zit er gelukkig wel en laat zich mooi bekijken, altijd leuk! Verder zijn een zeekoet en een tweetal groenpootruiters ook niet onaardig, die laatste is nog een nieuwe voor me in januari.
Kleine burgemeester                                                     ©Jacob Molenaar
Rond 14:15 komen we vervolgens aan op Neeltje Jans waarvandaan we met weinig daglicht in het vooruitzicht nog maar zover mogelijk moeten zien te komen. Dat lukt op op deze plek al heel aardig, als we de 100 soorten passeren met o.a. twee kuifaalscholvers waarvan één exemplaar prachtig dichtbij zit!
Kuifaalscholver
In de Mattenhaven is het hierna helemaal feest met een zeekoet, roodhalsfuut, eiders en een parel- en ijsduiker. Vooral die twee zijn toch wel erg gave soorten en zeker om zo samen in beeld te zien.
Roodhalsfuut
Parelduiker
Parel- en ijsduiker (rechts)
De grote kruisbekken bij Haamstede blijken toch teveel tijd te kosten, zodat we richting Polder Burgh- en Westland gaan waar we weer een mooie koppel patrijzen treffen, maar ook honderden kepen en wat veldleeuweriken. Buitendijks is na even zoeken ook de grote zee-eend gevonden en vliegen er nog wat grote sterns, een dwergmeeuw en een lepelaar rond. Leuk!

In de Prunjepolder is het vervolgens vooral weer genieten van tienduizenden vogels die rondvliegen, waarschijnlijk door een roofvogel. Voornamelijk zijn het goudplevieren, maar we ontwaren ook een groep kluten en wat grutto's. In een plasje blijkt zelfs nog een groep van 15 kleine strandlopers te zitten, erg gaaf zo'n wintergroepje!

Dan is als laatste punt voor vandaag de Brouwersdam nog aan de beurt. De wind is ondertussen helaas aangetrokken en het snijdende windje maakt het niet makkelijk. Veel spektakel zit er dan ook niet, maar we kunnen wel kanoet, paarse en drieteenstrandloper, roodkeelduiker en zwarte zee-eend bijschrijven. Een zomerkleed zeekoet die wat onder de olie zit is echter wel het hoogtepunt, erg gaaf om van zo dichtbij te zien!
Zeekoet
Hierna is de koek wel echt zo goed als op. Bij Goedereede lukt het ons nog wel roepende baardmannetjes op de lijst te krijgen, maar de zwarte rotgans is niet meer te vinden. De laatste soort die we uiteindelijk bijschrijven is een tweetal toppers bij Stellendam, waarmee we op 122 soorten eindigen. Een goed resultaat! Zeker gezien het feit dat we nog wat makkelijke soorten hebben gemist, zoals watersnip en oeverpieper, en niet alle keuzes in het voordeel waren van veel soorten. De steltkluut hadden we voor meer soorten dan beter kunnen laten schieten bijvoorbeeld.We hebben in ieder geval een mooie dag gehad, met wat opvallende overwinterende steltlopers, maar ook weer genoeg typisch overwinterende delta-soorten!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten