zaterdag 30 december 2017

Het jaar uit vogelen

De laatste dagen van het jaar is het hopen op die ene zeldzaamheid op IJsselmonde om de jaarlijst van 207 op het eiland nog wat uit te breiden. Maar helaas... Voor die ene soort heb ik de laatste dagen nog wel wat rondjes gemaakt, wat uiteraard op zichzelf verder niet onaardig was.

In het Rotterdamse havengebied leverde een rondje nog de bekende soorten op, zoals wat groepjes kneuen, een zwarte roodstaart en in Pernis een overwinterende zwarte mees. Het meeste spannende tijdens dit rondje was wel de brand in een terminal van shell...
Aardig brandje
In Zwijndrecht leverde een klein rondje voor meeuwen met Laurens van der Wind nog een zestal kokmeeuwen op. Veel bekende overwinteraars bleken nog niet terug, maar een nieuwe Duitser en een Pool die ik begin dit jaar op de Sophiapolder zag maakten het nog tot een geslaagd rondje.
Duitser Z-X11E
Pool Y-T48N
Op de een slaapplaats van grote zilverreigers kwam op de 29ste 's avonds geen enkele zilverreiger slapen, maar ze vlogen allemaal naar elders. Wat dat betreft is er weer een vraag te beantwoorden op IJsselmonde. Waar? De 0-telling leverde overigens nog wel een houtsnip op.

Ook de 30ste zag ik nog een houtsnip, deze keer in het Waalbos. Verder bleek het daar aardig rustig te zijn, met niet meer dan een waterral, wat waterpiepers, smienten, wintertaling en een enkele veldleeuwerik. Wat dat betreft staan deze laatste paar dagen niet symbool voor het drukke jaar op IJsselmonde dat achter de rug is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten