woensdag 27 december 2017

Zwartkopmeeuwen fleuren de boel op

De hele winter hebben we nog nauwelijks een meeuw in de kijker gehad, dus vandaag besluiten Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en ik dat het wel weer eens tijd is om een rondje door Rotterdam-Zuid te maken.

Het moment van vertrek wordt nog even opgehouden door aanhoudende miezer, maar uiteindelijk staan we toch wel mooi op tijd in Ridderkerk op de eerste locatie. Ondanks de vrij hoge temperaturen blijken gelijk kokmeeuwen aanwezig en ook de rest van de dag zijn op alle plekken mooie aantallen aanwezig. Het aantal geringde exemplaren valt ons echter wat tegen, uiteindelijk lezen we 21 ringen af, waarvan een nieuw Engels vogel wel de leukste is. Verder zijn ook een Poolse en twee Belgische exemplaren nog nieuw voor de stad, terwijl we 17 van de afgelezen vogels al in voorgaande jaren zijn tegengekomen.
Nieuwe Poolse kokmeeuw Y-T52W
Dat we nog een paar keer Rotterdam in zullen moeten blijkt wel uit het feit dat veel trouwe wintergasten van afgelopen winter ook nog niet present waren. Wellicht heeft een aantal het loodje gelegd, was even ergens anders aan het buurten of moet gewoon nog arriveren. Het kan allemaal bij die kokmeeuwen, dat maakt het zo fascinerend!
Kokmeeuwen op een voerplekje in de Maashaven
Vandaag hoefden we het dus niet van de kokmeeuwen te verwachten, maar een tweetal zwartkopmeeuwen maakten dat gelukkig wel goed. Een 1kj en 2kj vogel lieten zich erg leuk op de kruimels zien, terwijl er minimaal ook nog één adulte vogel in de stad moet rondhangen. Een drietal overwinterende zwartkopmeeuwen laat toch wel zien dat er wat gaande is bij deze soort en kennelijk steeds noordelijker overwintert gaat worden. Of dat een goed teken is is de vraag, maar leuk voor de afwisseling in de stad is het zeker wel!
2kj zwartkopmeeuw
1kj zwartkopmeeuw
Naast kokmeeuwen lezen we nog een viertal zilvermeeuwen uit de Rotterdamse havens af, wat er op duidt dat er toch aardige wat grote meeuwen zich ophouden in de stad. Zo komen we ook nog enkele geelpoot- en pontische meeuwen tegen, waaronder een mooie adult. Een aantal jaren terug zagen we vrijwel geen adulten, eigenlijk alleen maar eerste winter vogels. Het lijkt er nu toch op dat een gedeelte van deze vogels jaarlijks terugkeert en dus inmiddels volwassen is geworden. De aanwezigheid van pontische meeuwen in de stad is wat dat betreft echt nog maar een dingetje van de laatste jaren. Interessant!
Adult pontiche meeuw
Al met al dus nog wel een niet onaardig eerste rondje, wat overigens ook niks meer opleverde voor de jaarlijst. Een overwinterende kuifaalscholver of iets dergelijks had natuurlijk gewoon gekund, maar dit jaar gaat dat 'm niet meer worden. Wel zullen we nog een paar keer de stad in moeten om een goed beeld te krijgen van de aanwezige kokmeeuwen, maar dat is geen straf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten