dinsdag 19 december 2017

Crezéepolder en Galgenplaat

Deze week heb ik nog vrij om te leren, maar vanochtend fiets ik toch ook nog maar even de Crezéepolder rond. Afgelopen weekend werd daar een bijzonder hoog aantal kemphanen geteld, erg leuk natuurlijk in deze tijd van het jaar! Ook nu blijkt nog steeds een grote groep ter plaatse te zijn, uiteindelijk kom ik op 161 exemplaren. Op een bonte strandloper na zit er geen leuke steltloper tussen, ook niet tussen de vele kieviten die er rondlopen. Dat moet toch zomaar kunnen gebeuren zou je denken...
Kemphanen
Tussen de vele eenden die ronddrijven zit overigens ook niet veel bijzonders, maar een grauwe gans met een halsband is nog wel het noemen waard. Op de halsband zit duidelijk een zender, maar een code is er niet te ontcijferen. Navraag leerde me dat het een vogel van een Noors project is, waar de code met stift op de halsband is geschreven en dus gewoon verdwenen is. Erg jammer dat hij dus niet individueel herkenbaar is, maar voor het project met de zenders scheen het niet uit te maken.
Noorse grauwe gans
Ten slotte is het ruige veld ook niet onaardig met een drietal bokjes. De aantallen zangvogels zijn helaas verdwenen, dus de kans op een overwinterende frater of iets in die trend is ook flink afgenomen. Desalniettemin gewoon blijven controleren natuurlijk.

Vanmiddag loop ik nog even rond in het mooiste en meest ongerepte stukje natuur van Ambacht: de Galgenplaat. De plannen om dit stukje grond te gaan bebouwen zijn voorlopig van de baan, dus het kan nog even blijven voortbestaan in de schitterende vorm die het nu heeft. Afgelopen jaar broedden er bijvoorbeeld twee grauwe vliegenvangers, een havik en vermoedelijk ook een boomvalk. Nu is minder druk dan in de zomer, maar ijsvogels, havik en (vuur)goudhanen zorgen toch voor leuk rondje.
Bevers zitten er ook...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten