zaterdag 16 december 2017

Gebruikelijk rondje Zwijndrechtse Waard

Vanochtend stappen Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en ik op de fiets om weer eens een rondje Zwijndrechtse Waard te maken. De hoop is natuurlijk om nog een spannende overwinteraar tegen het lijf te lopen, wat natuurlijk altijd mogelijk is. Langs de Devel begint het in ieder geval leuk met een groepje overvliegende appelvinken en een grote barmsijs die zich mooi ter plaatse laat zien.
Grote barmsijs
Het blijkt overigens al snel spekglad te zijn op de fietspaden, wat de uitdaging voor deze dag nog wat groter maakt. Soms is een bruggetje nauwelijks over te steken. Bij de Polder de Hooge Nesse komen we nog een mooie slechtvalk tegen, waarna we onze pijlen richten op de Oude-Maas. Niet veel meer dan de gebruikelijke matkop, waterrallen, cetti's zanger, ijsvogel, tjiftjaf, dodaarzen en 7 brilduikers wordt het niet. Een roepend overvliegend mannetje goudvink is daarentegen een leuke afwisseling, terwijl veel overvliegende groepen ganzen, met daartussen nog 15 toendrarietganzen, voor extra afleiding zorgen.

Op het Waaltje bij Heerjansdam is het zoals altijd een drukte van belang met veel futen, aalscholvers, dodaarzen en een tweetal brilduikers. Op dit stuk moet echt veel vis zitten, gezien de hoge aantallen. Een leuke soort zit er helaas niet bij, zoals twee winters geleden toen er een roodhalsfuut zat, maar wie weet duikt er nog wat op. Een goede soort zat er dus niet in vanochtend, dus de vraag blijft of we nog een jaarsoort gaan bijschrijven dit jaar op IJsselmonde. Wie weet!
Paartje brilduikers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten