dinsdag 12 december 2017

Sneeuwtrek door een speldenprikje

Aangezien gisteren overal in de regio toch zeker wel tien centimeter sneeuw is gevallen, staan Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en ik rond half 9 in de Crezéepolder in de hoop op wat sneeuwtrek. Door het dikke pak zullen veel vogels, zoals ganzen en zangvogels, niet meer bij hun voedsel komen, zodat ze gaan trekken. Ondanks dat de dooi alweer is ingezet zal er toch wel het één en ander moeten gaan vliegen door dit speldenprikje van de winter.
Crezéepolder
De sneeuw- en hagelbuien die in de lucht zitten blijken in ieder geval geen obstakel te zijn voor brandganzen. Daar zien we er zo'n 3000 van langstrekken. De kolganzen doen het met zo'n 400 exemplaren een stuk minder, maar desalniettemin vermaken we ons prima met de mooie groepen! Een groepje van zeven kleine zwanen is daarbij een mooie afleiding, net als de aardige trek van grote zilverreiger, waarvan wel wel 26 exemplaren zien langstrekken. De muizen die zij willen vangen zitten ook onder het dikke pak sneeuw.
Crezéepolder
Naast de ganzen vliegen in lagere aantallen ook wat groepen veldleeuweriken, vinken en kramsvogels. Allen op vlucht voor de sneeuw. Erg leuk is het groepje van zes boomleeuweriken dat ook langs komt trekken. Een soort die we wel vaker 's winters zien, maar ze blijven schaars op IJsselmonde. Verder vormt een groepje van tien barmsijzen nog een dagrecord, maar dat is gezien de aanwezigheid van barmsijzen in de omtrek niet verwonderlijk.

Voor de totalen zie hier.

In de polder zelf is het overigens ook nog wel vermakelijk vogelen, met een groepje van vijf baardmannen die maar niet op de foto willen, buidelmees (die we helaas alleen maar horen), bokje en een invallende grote zaagbek en tureluur. Vooral die laatste is wel een erg leuke soort voor deze tijd van het jaar op IJsselmonde!
Kieviten, smienten, kokmeeuwen, bergeenden en wintertalingen
Op het veld bij de Karwei treffen we hierna weer het groepje grote barmsijzen. Ze laten zich met de putters mooi zien in het zonnetje, maar de witstuitbarmsijs blijkt wel echt niet meer aanwezig te zijn. Desalniettemin vermaken we ons prima, zeker als er ook nog een groepje toendrarietganzen overvliegt. Altijd mooi!
Putter
Grote barmsijs
We sluiten het ochtendje vogelen af bij het Perenlaantje, in de hoop op wat houtsnippen. Vroeger was dit altijd een erg goede plek, als de houtsnippen zich met sneeuw wel moesten concentreren onder de dikke coniferenhagen. Nu vinden we er helaas geen één, maar een drietal tjiftjaffen maken het nog wel even spannend. Een Siberische zit er helaas niet tussen, zodat we ook vandaag geen soort voor IJsselmondejaarlijst zien. Zou er nog wat gaan gebeuren dit jaar?!
Perenlaantje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten