zaterdag 9 december 2017

Vergeefse poging voor een hop, maar niet onaardig

Afgelopen zondag werd in Smitshoek in twee verschillende tuinen een hop gefotografeerd. Sindsdien ontbrak ieder spoor van deze vogel, maar aangezien het winter is en de vogel waarschijnlijk niet verder is getrokken, besluiten Laurens van der Wind en ik vandaag een poging te wagen. Een hop heb ik namelijk nog niet op mijn IJsselmondelijst en ook voor de jaarlijst zou het een erg goede zijn! Matthieu Plaisier en Arne van Wingerden hebben ook wel oren naar de zoektocht, waardoor we met z'n vieren vanaf half negen de wijk doorkruisen. Door het vele water valt het echter niet mee en al de tuintjes zijn heel goed afgeschermd. Het is hopen op een vluchtwaarneming of op een openbaar stuk grond, maar helaas. Als het om 9:45 ook nog een begint te regenen en hagelen houden we het voor gezien, wellicht vanmiddag nog een poging.
Smitshoek
Het weer dwingt ons tot wat autovogelen, zodat we besluiten de Rotterdamse havens maar af te rijden. Langs de Petroleumweg en Vondelingenweg levert dat op het water niet meer dan de gebruikelijke krakeenden, futen, aalscholvers en meerkoeten op. Helaas... Verder struinen we nog wat rond, maar verder dan wat grote gele kwikstaarten en een gewonde kleine mantelmeeuw komen we niet. In Pernis is het ook stil op de begraafplaats, maar elders in het dorp komen we nog wel een drietal grote barmsijzen tegen. Altijd leuk!
Vogelen langs de Petroleumweg
De Waalhaven ziet er ook altijd veelbelovend uit, maar op het water zwemt geen noemenswaardige soort. Op wat braakliggende terreintjes komen we uiteindelijk nog wel wat groepjes putters, graspiepers, een grote gele en witte kwikstaart, zwarte roodstaart en kneuen tegen. Een zeldzaamheid zit ook daar niet tussen, maar het blijft spannend vogelen!
Struinen in de Waalhaven
Het is ondertussen droog, dus we lopen hierna ook weer een uur door Smitshoek. De hop blijft helaas onvindbaar. We bellen nog even aan bij de bewoners van de gelukkigen van zondag, maar ook daar is de vogel niet meer langsgekomen. Ook mensen die over straat lopen hebben 'm niet gezien of er van gehoord. Het blijkt dan ook tamelijk kansloos en de enige mogelijkheid om de vogel te zien is als duidelijk wordt waar de vogel frequent komt, zoals de slaapplaats. Maar zie dat maar eens te vinden... Hopelijk volgt nog een winterwaarneming van een bewoner.
Smitshoek
We binnendoor terug wat uiteindelijk in Waalbos een erg fraaie kleine rietgans oplevert tussen de grauwe ganzen. De vogel loopt niet ver en laat zich mooi bekijken. Het is pas mijn derde waarneming van deze soort op IJsselmonde, nadat vorig jaar in december enige tijd een exemplaar in de Crezéepolder verbleef. Dat zou natuurlijk ook zomaar dezelfde vogel kunnen zijn die met de grauwe ganzen optrekt.

Kleine rietgans
Ten slotte loop ik met Arne in het eind van de middag nog even door de Crezéepolder en op de braakliggende terreinen langs de Rietbaan. Hier blijken nu geen barmsijzen meer te zitten, maar wel zien we nog een groepje kneuen en een bokje. Al met al dus helaas geen hop, maar desalniettemin was het niet onaardig vogelen vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten