zaterdag 30 september 2017

Rustige najaarsdag, maar wel die blako!

Zoals elk najaar is het vandaag de EuroBirdwatch. Op deze dag wordt geprobeerd overal in Nederland trek te tellen, om zo doende de trek in kaart te brengen en wat bekendheid te geven. Voor ons maakt het weinig uit, want anders hadden we vanochtend ook wel in de Crezéepolder gestaan. Nu dus ook, maar vliegen doet er helaas niet zoveel. Het is vooral erg druk met mensen.

We tellen uiteindelijk tot een uur of tien, maar het levert nagenoeg niks op. Om 9u zijn Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en ik overigens wel van telpost gewisseld en hebben geteld vanaf het meer noordelijke kijkscherm. Dat lijkt toch wel wat beter qua trek en het levert ons ook nog een smelleken op, die overigens bij de andere post niet werd opgepikt. Dit wordt dus de komende tijd onze uitvalbasis als trektelpost!
Telpost Crezéepolder
In de polder zelf zit overigens ook nagenoeg niks, nog een tweetal bonte strandlopers en vermoedelijke enkele oeverpiepers, maar aangezien we ze niet op de grond hebben gezien is dat niet met zekerheid te zeggen. Wel lijken ze beduidend eerder aan te komen dan de waterpiepers, die in de winter hier uiteraard veel algemener zijn.

Terwijl we even later wat afstruinen langs de Rietbaan, wordt een bladkoning gemeld op Heijplaat. Die stond heel hoog op het verlanglijstje voor vandaag, dus met gezwinde spoed fietsen we naar huis, stappen over op de auto en snel door naar Heijplaat. Eindelijk weer eens een IJsselmonde-twitch!

Op Heijplaat aangekomen zien we André de Baerdemaeker, die uiteraard deze 'blako' heeft gevonden in z'n dorp al wijzen waar de vogel zit. Een paar luttele seconden later hebben we deze oostelijke dwaalgast in beeld, hoog in de populieren. Hoog in de bomen blijft hij, maar gelukkig krijgen we hem ondanks dat nog aardig in beeld. Fraai! Mijn derde pas op IJsselmonde en m'n eerste pas sinds 2011, alweer even geleden dus. Vorig jaar zat er overigens ook eentje op deze plek, een dorpje dat eigenlijk middenin de havens ligt. Vermoedelijk heeft het daardoor ook zoveel aantrekkingskracht door het vele licht in de omgeving en het spaarzame groen. Het is nummer 196 voor de IJsselmondejaarlijst en de soort van de dag is weer binnen!
Heijplaat
We rijden hierna nog even door naar de begraafplaats van Pernis, wie weet zit er daar ook nog eentje? Dat blijkt helaas niet het geval te zijn, maar wel is het weer leuk vogelen met goudhaantjes, vuurgoudhaan, veel roodborsten, zanglijsters, tjiftjaffen en een zwartkop.

Aangezien een velduil is gemeld in Polder de Hooge Nesse, gaan we maar een poging wagen om deze nog te vinden, ook al regent het de hele tijd gestaag door. We vinden 'm helaas niet, maar het blijkt nog leuk vogelen te zijn langs de Oude-Maas met een laat paapje en een flinke groep mezen. Ook zitten hier veel zwartkoppen, tjiftjaffen en wat vuurgoudhaantjes bij, maar een zeldzaamheid helaas niet. Wat geoogste maïsakkers zijn goed voor een groep vinken en wat rietgorzen, terwijl een drietal appelvinken luid roepend overvliegt. Altijd leuk!
Maïsakkers
Ondanks de regen is het dus nog aardig vogelen! Op het eind van de middag, als het ondertussen weer droog is, fiets ik nog even door Ambacht, maar verder dan een bruin blauwtje kom ik niet. Al met al toch nog een aardig dagje met de bladkoning als mooie nieuwe jaarsoort!
Bruin blauwtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten