Na afgelopen maandag de smaak te pakken te hebben gekregen en het gisteren ook weer goed vloog, ga ik vanochtend gewoon weer. Samen met Herman vd Brand en Jacob Molenaar gaan we om 7:00 zitten bij de houtwal, afwachten wat komen gaat. De wind is veel harder dan maandag en gaat wel richting kracht 9. Als het goed is zou de wind daarna ook gaan draaien naar west om in de loop van de dag wat af te nemen en nog verder te ruim. Ideale omstandigheden!
|
Ruwe zee |
Bij het opstellen van de telescopen is gelijk duidelijk dat de kleine jagers vliegen. Op alle afstanden zie we wel beweging van deze beesten, maar ook zwemt er zo nu en dan een groepje voor de kust. Lastig om te tellen dus, maar ze zijn wel super mooi te bekijken! We schatten dat ruim 50 exemplaren naar het zuiden vlogen, al snel gevolgd door ook de eerste grote jagers. Tot 12:00 zien we daar uiteindelijk tien exemplaren van langstrekken. Gave, grote beesten, want dit zijn natuurlijk de monsters van de toendra. Ook nu zijn we daar getuigen van, als ze net zoals veel kleine jagers hard achter meeuwen en sterns aanjagen in de hoop dat die hun net gevangen vis uitbraken. Meestal lukt het ook, want al te vaak duikelen de jagers dan plotseling naar de zee om wat op te smikkelen, waarna de sterns gedesillusioneerd maar weer aan het jagen gaan...
|
Grote jager |
Ook komt al snel de eerste grauwe pijlstormvogel langs, zoals altijd op aardige afstand maar door hun karakteristieke vliegwijze op kilometers te herkennen. Wat een gave jongens! Jacob wordt om 8:45 opgehaald, de plicht roept, maar hij heeft geluk want op dat moment weet ik een vaal stormvogeltje recht voor de telpost op te pikken. Deze kleine zeevogels 'dansen' mee in de golfdalen en zijn dus meestal lang uit beeld. Dit exemplaar gaat gelukkig niet zo snel en allemaal kunnen we 'm aardig bekijken, gaaf!
|
Grauwe pijlstormvogel |
Noordse pijlstormvogels gaan pas vliegen als Jacob weg is, uiteindelijk komen er daar ook nog zeven exemplaren van langs. Hetzelfde geldt overigens voor middelste jagers, die wat later op gang komen en waarvan we er ook nog vier zien langstrekken. Deze prachtige vogels, zeker de adulten met verlengde, afgeronde staartpennen (zogenaamde 'lepels'), trekken net als de andere jagers tot naar en over evenaar, maar broeden het verste weg. Deze soort zit helemaal aan de noordelijkst kust van Siberië, een echte noorderling dus.
|
Noordse pijlstormvogels |
Om 12:00 houden we het voor gezien, maar met Jacob en Albert Molenaar kan ik in de middag weer meerijden zodat we om half 3 weer zitten. Uiteindelijk zitten we tot half 9 want het blijkt fantastisch te vliegen. In de middag is het eerst nog rustig, maar wel komen wat noordse pijlstormvogels, grote en kleine jagers voorbij. Genoeg te zien dus, zeker die noordse pijlstormvogels zijn super!
|
Noordse pijlstormvogel |
Daarna trekt het aan en om 16:22 levert dat een fraaie kleinste jager op als krent, wederom mooi dichtbij langs net als afgelopen maandag. Erg fraai! Overigens vliegen de andere jagers ook weer goed met als spektakelstuk toch ook wel een groep van 3 middelste jagers, waaronder twee adulte vogels. Wat een schitterende beesten zijn dit toch, voor mij de mooiste van het stel...
|
Middelste jagers |
Om iets over half 6 is er dan eindelijk die soort waar ik al jaren op hoop met zeetrek. Laurens van der Padt en Laurens van der Wind zijn ondertussen ook gearriveerd, als we een noordse pijlstormvogel volgen die passeert richting het noorden. Albert pikt echter opeens een pijlstormvogel op naar zuid, maar zodra we dit beest in beeld krijgen gaan de alarmbellen af. Het beest heeft een smoezelige getekende onderzijde en ook het vliegpatroon wijkt sterk af van de eerdere noordse pijlstormvogels. Het beest heeft daarnaast ook een 'zware buik'; dit is een vale pijlstormvogel! Het beest gaat niet snel, gaat zelfs een paar keer ter plaatse zitten, en gaat uiteindelijk toch door. Yes!! Deze wereldwijd zeldzame en bedreigde soort wist ik steeds mis te lopen (
vorig jaar op een haar), maar nu is het dan eindelijk gelukt. In tegenstelling tot de andere pijlstormvogels zijn exemplaren van deze soort min of meer zwervers vanuit de Middelandse zee (hun broedgebied) waar ze ook gewoon overwinteren, een enkele vliegt echter verder naar noord de Noordzee op, zoals deze.
|
Buien gaan gelukkig langs... |
De rest van de avond is het nog genieten van noordse en wat grauwe pijlstormvogels, jagers, een zeekoet, roodkeelduiker, aardig wat jan-van-genten en nog een noordse stormvogel. Zo nu en dan blijven er ook noordse pijlstormvogels voor de telpost ter plaatse hangen en ze laten zich daarbij super bekijken. Wat een gave beesten en uiteindelijk ook een geweldige dag!
|
Noordse pijlstormvogels |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten