woensdag 27 september 2017

Weer eens een echte nieuwe soort: keizerarend!

Na gisteren tevergeefs een poging te hebben gedaan voor de drieteenstrandloper in de Crezéepolder, zit ik vanochtend weer gewoon op m'n kamer in Rhenen. Wat betreft de jaarlijst op IJsselmonde gaat het niet echt lekker in september, want deze erg schaarse steltloper had ik toch wel graag gezien voor de jaarlijst. Al rommelend op m'n kamer komt rond twaalf uur opeens een melding binnen van een keizerarend bij de Brobbelbies, bij Maashorst! Een overvliegende beest naar het zuiden, maar gruwelijke fraaie foto's. Tja, daar kan je niet zoveel mee helaas, dus ga ik me maar klaarmaken om naar college te gaan.

Na twintig minuten komt echter een volgende melding binnen dat de vogel weer bij de telpost rondhangt. Vervolgens blijft de vogel steeds ter plaatse hangen en ga ik toch maar kijken hoever ik daar nu eigenlijk vandaan zit. Dat blijkt slechts een half uurtje te zijn, dus na snel even navragen of er een auto voor me is rijd ik iets voor één uur weg in een bestelautootje. Het zou leuk zijn om weer eens een echte goede nieuwe soort te zien, dat is dit jaar nog niet gelukt...

Tijdens de rit stijgt de spanning toch wel aardig, zo'n beest kan elk moment afzeilen om nooit meer te worden teruggezien. Als ik vlakbij ben krijg ik echter gelukkig een belletje dat hij nog steeds rondvliegt, mooi!! Na een snelle rit over wat zandpaden kan ik bij de groep bijschuiven en is de vogel gelukkig nog in beeld, zij het wel op een flinke afstand. In de telescoop is nog wel duidelijk te zien dat het om een arend gaat, kleedkenmerken zijn niet meer vast te stellen, maar wel is te zien dat het een imposant beest is. Gaaf!!
Telpost Brobbelbies
Nog steeds arriveren twitchers vol adrenaline, maar van lieverlee gaat de vogel steeds verder weg, totdat hij onzichtbaar boven de bosrand verdwijnt. Aangezien hij dit eerder gedaan schijnt te hebben blijft de groep vogelaars groeien in de hoop op de terugkomst van het beest, maar dat gebeurt niet. Tijdens het wachten wordt nog wel een overstekende veldkrekel opgemerkt, leuk! Pas de tweede keer dat ik deze krekel zie, want horen doe je ze natuurlijk veel beter. Gelukkig krijgt hij ook nog wel de nodige aandacht. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Veldkrekel
Na de vale pijlstormvogel van twee weken geleden is dit pas m'n tweede nieuwe soort van dit jaar, mits hij geaccepteerd wordt natuurlijk. In het kleed van de keizerarend is het onderscheid met Spaanse keizerarend namelijk uitermate lastig, maar het neigt toch wel naar een 'normale' keizerarend. We wachten het wel af, dat doe ik immers ook al eventjes met een Amerikaanse tafeleend, marmereend en oostelijke blonde tapuit. Als deze soorten allemaal geaccepteerd worden staat mijn Nederlandse lijstje op 409 soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten