zaterdag 26 september 2015

Aziatische robotap op de Maasvlakte!

Na een zo goed als windstille nacht zou er vandaag wellicht eindelijk weer eens wat te halen zijn op de Maasvlakte, na een tweetal weken met weinig nieuws daar. Om half acht stappen Herman van den Brand, Laurens van der Padt, Albert en Jacob Molenaar en ik uit bij de Westplaat om dat eerst maar eens uit te pluizen. De lucht is vol met geluid van overtrekkende graspiepers, roepende heggenmussen en tikken zanglijster: najaar!


Ook de bosjes langs het pad bruisen van vogels, en tussen de vele mezen, zwartkoppen, (vuur)goudhanen en tjiftjaffen zien we uiteindelijk nog een bladkoning en bonte vliegenvanger als beste soorten. Verder zingen er nog wat cetti's zangers, roepen er wat haviken en trekt er natuurlijk geregeld wat over. Om half negen is het een luid roepende morinelplevier die (voor ons helaas onzichtbaar) overvliegt, en een kwartiertje later een ijsgors! Dat zijn leuke verrassingen!
Bladkoning                               ©Jacob Molenaar
Rond half tien lopen we, na nog de eerste zwarte mees van de dag te hebben gezien, weer richting de auto om op de rest van de Maasvlakte nog een blik te werpen. Rond de energiecentrale en bij Bayer is het erg rustig met nog een enkele zwarte mees, wat tjiftjaffen en een bonte vliegenvanger.
Zwarte mees                                               ©Jacob Molenaar
Dan dus maar door richting de Stuifdijk, waar we nog wat wat vuurgoudhaantjes, tjiftjaffen, zwartkoppen en nog een paar zwarte mezen treffen, en onderweg nog een fraaie smelleken langs de weg. Verder is het ook hier erg stil, met op het Papegaaienbekeiland nog wel een kuifaalscholver. Ook het Luzerneveld is uitgestorven dus als laatst moet de Nieuwste Stuifdijk er maar aan geloven.
Smelleken                      ©Albert Molenaar
Jacob en ik stapte aan het begin van de duindoorntjes uit om een stuk te lopen, terwijl de rest even over zee zou kijken. We zijn nog maar net een minuutje door de struikjes aan het lopen of ik wordt alweer gebeld door Laurens, oei! Herman blijkt een spannend roodborsttapuit uit de auto gevonden te hebben, dus linea recta naar ze toe! Bij de auto het beest gelijk in beeld in de duindoorntjes, en dat ziet er zeker heel spannend uit voor Aziatische roodborsttapuit. Na 'm een paar keer te hebben zien vliegen zijn we er zeker van door o.a. de hele lichte stuit en pikzwarte oksels. Ook Kaspische roodborsttapuit, een ondersoort van de Aziaat, kunnen we uitsluiten omdat de staarttekening daar helemaal niet goed voor is.
© Albert Molenaar
© Jacob Molenaar
Aziatische roodborsttapuit
De vogel wordt dus gepiept en niet veel later nadat de eerste twitchers zijn gearriveerd vliegt hij helaas de weg over en liet zich vanaf dat moment dus van een flink grotere afstand bekijken. Ondanks dat blijft de vogel gelukkig in beeld en blijft deze eerste Aziatische roodborsttapuit na 2000 voor de Maasvlakte de hele middag twitchbaar. Voor ons is het allemaal ook nog eens een nieuwe voor Zuid-Holland, wat 't natuurlijk nog wel wat mooier maakt.
Aziatische roodborsttapuit
De duindoorntjes moeten hierna natuurlijk nog wel even gecheckt worden, maar verder dan een grasmus, 2 goudhaantjes en een tjiftjaf komen we niet. Een poging om nog een gemelde kleine vliegenvanger bij de Westplaat te vinden mislukt helaas, maar levert nog wel een bladkoning op.

Al met al weer een gave dag op de Maasvlakte met weer niet erg veel vogels, maar wel wat leuke krentjes en de eerste échte goede soort van het najaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten