zaterdag 19 september 2015

De eerste blako's en laatste purren

Gisterenavond was ik weer in Ambacht, en een kort rondje door Ambacht leverde toen in de Crezéepolder wat bonte strandlopers en bontbekplevieren ook. Deze polder is dus ook al in trek bij strandlopers, ben benieuwd wat dat nog gaat opleveren!
Bontbekplever
Bonte strandloper
Vandaag staat de Maasvlakte weer op het programma en zo rond kwart voor acht komen Laurens vd Padt, Laurens van den Wind en ik aan bij de Vuurtorenvlakte. Er lopen al wat mensen rond, maar gelukkig is het niet zo heel druk, altijd wel prettig aangezien je anders vaak achter de feiten aanloopt. In de bosjes is het echter ook niet erg druk en verder dan een gekraagde roodstaart, een enkele vuurgoudhaan en een boompieper naast de algemenere meuk (roodborst/zwartkop/tjiftjaf) komen we niet. Ook bij de MOT-bosjes is het rustig, dus besluiten we maar weer wat kilometers te maken langs de duindoorntjes van de nieuwste Stuifdijk. 

Het haagje is ondertussen al behoorlijk gegroeid dus al behoorlijk spannend vogelen. Het moet daar toch wel een keer gaan gebeuren met die mega zou je denken... Vandaag is het nog niet het geval, want na zo'n 3 kilometer duindoorn staan we op 10 roodborsten, 6 tjiftjaffen, 2 fitissen, een zwartkop, gekraagde roodstaart en een tuinfluiter. Een smelleken vliegt verder nog langs en op het strand lezen we nog 2 geringde meeuwen af. 

 Bij het Distripark is het hierna ook rustig met wat tapuiten, paapjes en nog een gekraagde roodstaart. Ook de andere plekken op 'oude' Maasvlakte zijn stil met nog een grauwe vliegenvanger langs de Missouriweg maar al wel de eerste bladkoning bij de Bayer P-plaats, leuk! Hij was echter al wel gemeld, dus een blako moesten we ook nog zien te vinden vandaag natuurlijk. Daarom als laatste nog maar even het pad langs de Westplaat bezocht, altijd wel een goeie plek voor de soort. En na een kwartiertje zit er inderdaad opeens eentje voor m'n neus, net zo zwijgzaam als de eerste van vandaag, maar dat maakt de waarneming er niet minder op. Verder is het hier nog leuk vogelen met bonte en grauwe vliegenvanger, braamsluiper, een late nachtegaal en een visarend.

Op het Oostvoornse meer zien we hierna nog 2 zeekoeten, veel geoorde futen en dodaarzen en horen we nog een cetti's zanger. In de Strypse Wetering, die we natuurlijk ook altijd nog even aandoen, is het ook rustig met vogels, en dus zetten we maar weer koers richting Ambacht.

De wind is noordelijk sinds een behoorlijk tijd, dus vanavond zou de reigers wel weer eens goed kunnen gaan vliegen. Ik ben dit najaar nog geen één keer geweest op de bult in de Gorzen, vroeger voor de ontdekking van de telpost in de Dordtse Biesbosch de beste voor purperreigertrek, maar vanavond ben ik vroeg van de partij. Laurens van der Padt is er ook al als ik arriveer, en hij heeft de eerste groepjes reigers al genoteerd. Het moeten vanavond de laatste reigers zijn die vertrekken, aangezien de piek rond eind augustus ligt. Hoge aantallen zijn er nog niet geweest, maar bij ontbreken van goede wind vertrekken ze ongemerkt. Samen met de later gearriveerd Sander Elzerman zien we uiteindelijk 141 purperreigers, nog 75 blauwe reigers en een kleine zilverreiger overtrekken. Al met al een erg geslaagde avond!
Purperregiers
Uitzicht op de Crezéepolder
Voor de volledige telling zie hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten