vrijdag 11 september 2015

Huiszwaluwen in het net

De afgelopen paar dagen werd er weer gevangen in Meijendel, en dat leverde toen leuke soorten op als sperwergrasmus, paapje en huiszwaluwen. Vandaag lukte het me ook weer eens om naar de ringbaan te komen, dus rond half zeven fiets ik de duinen in naar de baan waar Maarten Verrips en Peter Spierenburg al aanwezig zijn. De verwachtingen zijn natuurlijk hoog gespannen, maar het blijkt al snel erg mee te vallen met de vangsten. Wat in het net hangt zijn vooral veel zwartkoppen en daarnaast zo goed als niks, mijn eerste vuurgoudhaantje van het jaar is wel weer leuk, want wat zijn die beestjes klein! Onvoorstelbaar dat 4,9 gram zo rondvliegt en honderden kilometers kan vliegen.
Vuurgoudhaan
De huiszwaluwen zitten even later ook weer met honderden boven de naastgelegen plas, dus een net wordt flink verhoogd en met speakers erbij is het wachten tot ze erin vliegen. In mijn bijzijn was het nog niet gelukt, maar nu moet het haast wel goedkomen als even later de struiken ernaast vol zitten met huiszaluwen. De aantallen die in het net belandden vallen tegen, maar uiteindelijk hangen er twee in, gave beestjes!

Huiszwaluwen
Voor de volledige vangst zie hier.

's Avonds vogel ik nog wat rond Ambacht met wat bonte strandlopers en een geelpootmeeuw op de Sophiapolder en nog een eenzame tapuit. Met Herman van de Brand rijd ik daarna nog even richting Rhoon om kerkuil om de eeuwige maandlijst te zetten, dat gaat weer heel makkelijk en ook een bosuil zit hier nog te roepen.
Tapuit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten