zaterdag 5 september 2015

Nosto's langs de Mavla en wat puntjes

Het fenomeen 'zeetrek' is toch wel iets waar ik graag een staartje van mee wil pakken. Elk najaar is er wel ergens een periode met een goede noordwestenwind, maar lang niet altijd komt het dan gelegen om aan zee te gaan zitten voor jagers, pijlstormvogels en meer van dat soort fraais. Vorig jaar kwam die ene dag voor mijn dan wel gelegen uit, maar ook voor vandaag ziet het er niet slecht uit met een voorspelde NW 5-6. Ondanks dat het nog wat vroeg in het seizoen is kan natuurlijk alles al voorbij komen, dus rond half acht komen Laurens vd, Herman vd Brand en ik aan bij de Maasmond. Bij aankomst hebben we nog niks gemist, altijd iets wat toch even een fijn gevoel geeft...

De wind is nu nog niet bijzonder hard, maar ondanks dat zien we in de twee uur die we er zitten wat jan-van- genten, één kleine jager en maar liefst 4 noordse stormvogels voorbij komen. Vooral die laatste laten zich bijzonder fraai bekijken, wat een gave beest! 'Nosto's' zijn de afgelopen jaren niet erg dik gezaaid meer langs de Zuid-Hollandse kust, maar vandaag worden ze overal wel in aardige aantallen gezien, leuk! Verder zien we nog enkele zilverplevieren, 2 roodkeelduikers en een dwergmeeuw langstrekken. Pijlstormvogels en jagers ontbreken helaas op het toneel.
Maasmond
Aangezien er flink wat buien naderen besluiten we de telling af te breken en maar wat te gaan vogelen. Bij het Papegaaienbekeiland zitten weer 2 kuifaalscholvers en in de Nijlhaven zwemt weer een groepje eiders. Het Oostvoornse meer is hierna door stevige buien niet goed te checken dus steken we maar door richting de Strypse Wetering. Een reuzenstern is daar het eerste puntje voor de eeuwige maandlijst vandaag, maar verder valt ook hier het hemelwater met bakken uit de lucht.
Reuzenstern
We rijden dus maar gelijk verder richting Schouwen-Duivenland om de grote zee-eend nu op de septemberlijst te kunnen schrijven. Hij laat het helaas afweten, maar we zien hier langs de Oosterschelde nog wel zo'n 15 kleine zilverreigers en enkele geoorde futen. Op de terugweg pakken we de Brouwersdam nog even mee waar op de kant een tweetal fraaie kanoeten rondloopt en wat bontbekplevieren. Over zee vliegen nog wat jan-van-genten en zien we maar liefst 4 roodhalsfuten! Leuk zoveel!
Bontbekplevier
Kanoeten
Bij de Strypse Wetering is het hierna wel mooi weer en de gewenste porseleinhoen is nu wel gelijk in beeld, blijft toch leuk. Ook de reuzenstern laat zich weer bijzonder fraai bekijken.
Reuzenstern 
Porseleinhoen
Het Oostvoornse meer is even later gelukkig wel goed te checken, maar de zeekoeten zijn helaas onvindbaar. Een brilduiker is nog wel een leuke verrassing, en die is net zoals een zingende cetti's zanger ook weer nieuw voor de eeuwige maandlijst. Bij de Westplaat is hierna de visarend aanwezig, maar wel lopen ook hier weer wat kleine zilverreigers rond en veel normaal spul.
Kleine zilverreiger
Aangezien de wind in de middag zou aantrekken gaan we nog weer even aan de Maasmond zitten. Zeevogels willen in de middag/avond nog wel eens een piek hebben, dus daar is de hoop een beetje op gevestigd. Samen met Dave vd Spoel en Hans Meijer zien we in twee uurtjes niet meer dan nog een noordse stormvogel en een jan-van-gent. Een verre jager en mogelijke pijlstormvogel zijn helaas volkomen waardeloos. Maar wie weet wordt de wind de komende weken nog wel weer eens goed!

Vanavond loop ik met Laurens nog een rondje door de Crezéepolder, je weet immers nooit wat daar op kan duiken, en door de vele regenval van de afgelopen water staat er heel veel water in de polder waardoor het er schitterend uitziet voor steltlopers. Die zitten er wel wat, maar niet meer dan zo'n 15 oeverlopers, wat witgatten en een kemphaan. De leuke soort in de polder is deze keer een Engelse kwikstaart die even voor ons open in de vegetatie zit, om daarna weer onzichtbaar verder te foerageren tussen de distels en troep. Een leuke afsluiting van de dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten