zaterdag 12 september 2015

Maasvlakte zonder krenten

Een paar dagen oostenwind leverde de afgelopen dagen gelijk al soorten als sperwergrasmus, roodmus, ortolaan, draaihals en duinpieper op, dus vandaag moest er vast ook nog wel wat uit te halen zijn. Iets over zeven komen Herman vd Brand, Hugo Moerman, Jacob en Albert Molenaar en ik aan en beginnen eerst maar bij de Westplaat, in de hoop op wellicht weer de eerste bladkoning. Langs het pad zitten wel aardig wat vogels, vooral veel zwartkoppen en vuurgoudhanen en een enkele bonte vliegenvanger, maar een 'blako' zien of horen we niet. Op palen in de Westplaat zien we bij elkaar nog wel 3 visarenden en een luid roepende overvliegende duinpieper is nog wel een aangename verrassing!

We gaan hierna het gedeelte van de 'oude' Maasvlakte op, dus rond de centrale, Distripark en Missouriweg. Vogels zitten er overal wel, maar verder dan paapjes, tapuiten, tuinfluiters, gekraagde roodstaarten, vuurgoudhanen, zwarte roodstaarten, grauwe vliegenvanger en een boomvalk komen we niet. Ook een eerder gemelde grauwe klauwier kunnen we helaas niet vinden.

Van de rest van de Maasvlakte hebben we nog niks gehoord, maar we zetten toch maar koers rihcting de Vuurtorenvlakte en omgeving. Onderweg zien we langs de weg opeens een smelleken op een paaltje zitten, altijd leuk en weer de eerste van het najaar!
Smelleken
Bij het Luzerneveld enz. aangekomen lopen er inderdaad al flink wat andere vogelaars, maar vogels zitten ook hier genoeg. Veel tapuiten, wat paapjes, boompieper, braamsluipers, kuifaalscholvers op het Papegaaienbekeiland en als leukste wel een sneeuwgors bij het brandweerkazerne die zich erg fraai laat bekijken. Een kilometer lopen door de duindoorntjes op de nieuwste stuifdijk levert nog twee vuurgoudhaantjes en een zwartkop op, maar we blijven volhouden op die plek...
Sneeuwgors
Aangezien er een steppekiekendief min of meer ter plaatse was gemeld op Tholen, bij het Stinkgat, gingen we daar nog even een poging voor wagen. Onderweg levert stoppen bij de Westplaat en Strypse Wetering niet heel veel speciaals op, en als we op de plek aankomen blijkt ook de steppekiekendief nog niet in beeld. In het uurtje dat we daar posten met o.a. André Strootman komt hij helaas ook niet voorbij, maar wel zien we nog de eerste rotganzen, wat zwarte ruiters, pijlstaarten en een langs flappende zeearend.
Stinkgat
Al met al toch weer een dag met aardig wat vogels op de Maasvlakte, maar voor ons helaas geen spectaculaire soorten. Later op de middag werden er nog wel een sperwergrasmus op de Stuifdijk en een kleine vliegenvanger in de MOT-bosjes gevonden. Volgende week weer nieuwe kansen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten