zaterdag 3 oktober 2015

Zelfs geen krentje op de Mavla...

Na de succesvolle dag van vorige week staat ook vandaag weer de Maasvlakte op het programma. Deze keer met Herman van den Brand, Laurens van der Padt, Hugo Moerman en Jacob Molenaar, en zoals de laatste tijd gebruikelijk starten we bij de Westplaat. Bij aankomst wordt het langzaam licht en horen we de eerste tikkende roodborsten en smakkende zwartkoppen in de bosjes. Ook de hoge piepjes van goudhaantjes komen overal uit de struiken, en die zijn behoorlijk vertegenwoordigd. Uiteindelijk schatten we het wel op minimaal zo'n 75 exemplaren langs het pad.
Westplaat
Naast de vele goudhaantjes is het aanzienlijk rustiger dan vorig week. Een bladkoning kunnen we helaas niet vinden, ondanks dat er nog wel enkele zaten, maar het is niet onaardig met nog de eerste kepen en koperwieken van het najaar, een grote lijster, kleine barmsijs, de ontsnapte brilvogel die al minimaal een week rondhangt en vooral door een fraaie 2kj zeearend die mooi langs komt!
Zeearend                                            ©Jacob Molenaar
Brilvogel spec.                                             ©Jacob Molenaar
Van wat andere vogelaars horen we dat er op de rest van de Maasvlakte nog niet echt is gevogeld (tegenwoordig lijkt iedereen bij de Westplaat te beginnen), dus we gaan maar snel door. Bij de EON-centrale, Missouriweg, Distripark en de Bayer parkeerplaats zitten allemaal wel vogels, maar meer dan (vuur)goudhaantjes, tjiftjaffen, heel veel zwartkoppen, zwarte mezen, wat tapuiten en nog 2 kleine karekieten is het niet. Maar gauw door dus naar de Vuurtorenvlakte, maar onderweg besluiten we eerst maar de hele Nieuwste Stuifdijk uit te lopen.

In de 3 km lange rij duindoorntjes blijken ook nu weer aardig vogels te zitten en is het spannend met 20 goudhaantjes, vuurgoudhaan, winterkoning, 15 tjiftjaffen, zwartkop, zwarte mees, 3 tapuiten, 2 boompiepers, een veldleeuwerik en een velduil, maar een echte goede soort zit er dus niet in. Ook leuk waren nog wel 3 smellekens, waarvan eentje bijna een tapuit te grazen nam na een spectaculaire achtervolging.
Zwarte mees                                              ©Jacob Molenaar

Velduil                                             ©Jacob Molenaar
De Vuurtorenvlakte en het Luzerneveld leveren hierna niet echt wat extra's op, en verder dan wat hele tamme goudhaantjes en de bulk van tjiftjaffen en zwartkoppen levert het niet op. Na toch weer een leuke dag vogelen zat 't er vandaag dus even niet in, maar de volgende keer weer beter! Die mega moet toch een keertje gaan komen natuurlijk!
Goudhaantje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten