vrijdag 16 oktober 2015

DBA-weekend dag 1; al sprokkelend naar Texel

Dit najaarsweekend van Dutch Birding op Texel besluiten we in tegenstelling tot het voorjaarsweekend maar weer eens bij te wonen, zo'n kijkertje winnen moet immers toch een keer gebeuren. Met Herman van den Brand, Lauren van der Padt en de voor alleen vandaag aangesloten Jacob Molenaar beginnen we dit Texelweekend natuurlijk niet op Texel, maar hopen al vogelend zo rond het middaguur in Den Helder aan te komen. Een blik op de eeuwige maandlijst heeft er voor gezorgd dat we rond een uur of half negen bij Muiden lopen voor een flinke groep krooneenden.

Na een wandelingetje over de dijk is dat puntje even later binnen, maar een roerdomp die over de plas vliegt is natuurlijk veel leuker! Ook zien we hier nog een oeverpieper (niet alledaags in het binnenland), een late visdief en wat ijsvogels.
Roerdomp                                           ©Jacob Molenaar
We rijden hierna via de Oostvaardersdijk naar het noorden, waarlangs we nog wat baardmannetjes scoren voor de weekendlijst, maar een nonnetje in de Pampushaven blijkt helaas onvindbaar. Leuk zo'n nog wel 2 pontische meeuwen, waarna wee nog een blikje werpen in de Trintelhaven. Het zit vol met vogels en dan met name veel goudhanen, tjiftjaffen en zo'n 20 zwarte mezen. Maar niet alleen in de bosjes zitten vogels, ook de lucht is er vol van, want duizenden koperwieken komen in enorme zwermen naar beneden om dan toch weer de dijk verder te volgen. Een erg gaaf gezicht! Een eerder gemelde taigaboomkruiper alhier krijgen we helaas niet in de kijker.

We rijden hierna door richting Koedijk, iets boven Alkmaar, waar zwarte ibis, zomertaling en sneeuwgans zou moeten kunnen zitten. Alle drie de soorten laten helaas verstek, maar een viertal kleine rietganzen, wat waterpiepers en baardmannetjes maken het enigszins goed. Als we even later onderweg naar de pont een rode wouw over de auto hebben hoor je ons natuurlijk al helemaal niet meer klagen...
Kleine rietganzen
Eenmaal op Texel is de eerste bestemming een late grauwe franjepoot bij het Grote Vlak. Deze laat zich op behoorlijk afstand zien, maar niet veel later zijn we dus weer vertrokken. \
Grote Vlak
Via een groepje kleine zwanen dat we zien, en een zwarte rotgans die we dippen, gaan we door richting de noordpunt. Het is ondertussen alweer tegen vijven, maar aangezien er een siberische tjiftjaf is gezien bij het Reddingsboothuis wagen we nog een poging voor die soort. In eerste instantie is dat vruchteloos, maar even later laat hij zich fraai zien met wat andere tjiftjaffen al foeragerend op het gras! Ook een twintigtal goudhanen foerageert op die wijze, een apart gezicht en een leuke afsluiting van de dag!
Siberische tjiftjaf                                          ©Jacob Molenaar

2 opmerkingen:

  1. Jij weet toch ook altijd bijzondere vogels op de sporen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Jako, dat is inderdaad de kunst van de hobby! Gelukkig gaat het de laatste tijd goed, maar sites als www.waarneming.nl zijn daarbij natuurlijk wel bijzonder handig.
    Mvg,
    Cornelis

    BeantwoordenVerwijderen