zaterdag 17 oktober 2015

DBA-weekend dag 2: een 'Sibopi'!

We overnachten in De Kievit, net iets onder de Cocksdorp, en tijdens een eerste rondje door de tuin is gelijk duidelijk dat er weer veel vogels op het eiland aankomen en al zitten. Overal vliegen en zitten koperwieken, groepjes kramsvogels vliegen over, kepen roepen en in de bosjes zitten goudhanen en roodborsten. Zoals de we de laatste keren telkens doen starten we ook nu weer bij Paal 21, op in de bossen bij De Koog en op de camping en zeereep hopelijk wat leuks te vinden. Jacob was nog het één en ander vergeten gisteren, dus die sluit bij ons aan zodat we met z'n vieren op pad gaan.
Camping 'De Koog'
In het bos zien we nog een tiental zwarte mezen, en verder vooral veel van de eerder genoemde soorten, verder is het rustig. Daarom lopen we vanaf de strandopgang nog een stuk richting noord, waar we in de zeereep tientallen rietgorzen opstoten, maar verder is het niet erg afwisselend met nog wel wat tjiftjaffen, groepjes sijzen en roepende waterrallen. Na een paar kilometer gaan we dus toch maar weer terug richting de auto, als ik nog door een stuk zeereep struin en er opeens een pieper voor me opvliegt. De groene rug valt direct op, en als de vogel een paar keer roept is het duidelijk: Siberische boompieper! Snel bel ik de anderen die al een stukje verder lopen en aangezien de vogel weer in leek te vallen kan het zoeken dan weer gaan beginnen. Het gebied waar de vogel verdween is echter niet groot, en al snel komt hij uit de bosjes en vliegt luid roepend recht over ons heen richting noord, gaaf!! Laurens en Jacob weten zowaar ook nog een paar plaatjes te schieten, en achteraf blijkt ook het sonogram (zoals verwacht) een uitstekende 'Sibopi' te laten zien, super!
Sonogram 'sibopi' (tot (ver) boven de 8,0 kHz en duidelijk dalijke roep - duidt op deze soort) 
Siberische boompieper                                      ©Laurens van der Padt
Als we net de opnames naluisteren en de foto's bekijken worden we opgeschrikt door een musachtige roep, grote pieper?! We horen en zien daarna niks meer, maar als we even later Joey Braat tegenkomen blijkt die net een overvliegende grote pieper te hebben opgenomen, dus toch! Terwijl we staan te praten over onze pieperwaarnemingen komt er een piepje door: Zwartkeellijster bij Den Hoorn! Als de wiedeweerga dus richting de auto en naar het zuiden van Texel!

Onderweg wordt de vogel al afgepiept als weggevlogen, maar dat beest moet toch nog ergens zitten dus gewoon nog door natuurlijk. We waren niet de enige die daar zo over dachten, en naast de ca. 10 mensen die 'm nog hadden, staat er een paar honderd man de vele rondvliegende koperwieken af te speuren. Na enige tijd houden wij het toch wel voor gezien en besluiten na deze dip maar richting de Robbenjager en de tuintjes te gaan.

Rondom de Robbenjager is het erg rustig, maar in de tuintjes is het leuk met o.a. enkele beflijsters en een klapekster die zich leuk laat bekijken, ook geen alledaagse soort! Velduilen of ruigpootbuizerds laten zich aan ons helaas niet zien, maar een zeer tamme roodborst eist nog wel de nodige aandacht op.
Klapekster                                                                                  ©Jacob Molenaar
Roodborst 
We besluiten al twitchend nog wat leuke soortjes mee te pakken op het eiland, alvorens de boot weer richting het vasteland te nemen. Op de Waddenzee zien we zo nog wat kuifduikers en bij Oosterend zien we nu wel de zwarte rotgans, ook al kunnen we in eerste instantie de groep niet vinden. Als we bij een tweetal strandleeuweriken bij de Westerslag staan te kijken (waar we ook nog een klapekster zien), wordt de zwarte rotgans toch weer gemeld en even later zien wij 'm dan eindelijk ook.
Zwarte rotgans
Strandleeuweriken
We willen afsluiten met een bladkoning op de begraafplaats van Oosterend, maar die laat het voor ons helaas afweten. Een Dutchbirding-weekend zonder 'blako' moet eigenlijk natuurlijk niet kunnen, maar het is niet anders... Al met al dus toch weer een leuke 2 dagen waarin de sibopi toch wel bovenaan het lijstje staat van de week, dat was een leuke ontdekking!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten