zaterdag 24 oktober 2015

't Seizoen Mavla zit erop, dus de Delta maar in

Vanochtend is het waarschijnlijk de laatste dag van 't jaar dat we nog op de Maasvlakte struinen, het najaar loopt immers al aardig op z'n eind en veel heeft het helaas nog niet opgeleverd dit najaar. Vandaag beginnen we echter gewoon weer lekker bij de Westplaat, en het wordt net ligt als Herman vd Brand, Jacob & Albert Molenaar en ik het pad oplopen. Trek zit er wel in de lucht, en met name vinken komen aardig over. Verder is het in de lucht en in de bosjes rustig en na zo'n anderhalf uur zijn we weer terug met vooral kepen, goudhanen, goudvink, rietgorzen, een grote lijster, havik, wat cetti's zangers, waterrallen en wat overvliegende grote gele kwikstaarten, geen bijzonderheden dus.

Hierna gaan we nog maar even een bezoekje brengen aan de arendbuizerd die alweer voor zijn 3de winter op rij op de Maasvlakte is om te overwinteren! Vlak voordat we er zijn vliegen er 7 patrijzen over de weg, ook altijd leuk! Niet veel later is ook de arendbuizerd in beeld, zitten op een paaltje in de verte, een fraai beest! Opeens vliegt hij op en lijkt onze kant op te komen, maar helaas zijn we even later net te laat om 'm over ons hoofd te zien vliegen. Het blijft ondanks dat in vlucht toch ook wel een joekel van een beest.
Arendbuizerd                                                                   ©Albert Molenaar
We lopen hierna nog een paar kilometer langs de duindoorntjes van Mavla 2, wie weet zit daar toch nog de knaller van dit jaar in, maar helaas... Verder dan wat goudhaantjes, roodborst, merel en een velduil komen we niet. Over zee vliegen nog wel enkele jan-van-genten en een smelleken, maar het is duidelijk tijd om de Mavla te verlaten en de Delta even in te gaan.

Bij Hellevoetsluis missen we een grote zaagbek (voor de maandlijst), maar zien hier nog wel wat middelste zaagbekken en een smelleken, waarna we koers zetten richting Flakkee. In 't Volgerland bij Ouddorp is het even schrikken met een roodhalsgans tussen de brandganzen, maar die blijkt helaas geringd te zijn, een escape dus. Op de Brouwersdam is het hierna niet onaardig met nog 2 roodhalsfuten, zo'n 15 roodkeelduikers, een kuifduiker en wat paarse strandlopers.

Roodkeelduiker
Bij Burghsluis zien we de bekende grote zee-eend, maar bij de Prunje blijkt een nonnetje helaas onvindbaar. Wel is het hier nog leuk vogelen met veel kleine zilverreigers, een familie patrijzen, geoorde futen, duizenden goudplevieren en wat zwarte ruiters.
Grote zee-eend
Patrijzen
Hierna vinden we 't wel weer tijd om richting Zuid-Holland te gaan, om bij Herkingen de flamingo's nog even binnen te tikken. Dat blijkt uiteraard een fluitje van een cent te zijn.
Europese flamingo's
We sluiten hierna af bij het Volkerakmeer om ijsduiker op de eeuwige maandlijst te zetten voor oktober. Na even zoeken wat o.a. ook veel brilduikers, oeverlopers, bonte strandlopers, veel pijlstaarten en grote zilverreigers oplevert, is de vogel in beeld, een leuke afsluiting van de dag!

Op de terugweg komen we langs de A29 nog een doogereden kerkuil tegen, die helaas ongeringd is. Wel is deze mysterieuze vogel zo natuurlijk wel goed te bekijken, wat een bizarre vogel eigenlijk!
Kerkuil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten