maandag 19 oktober 2015

Ouderwetse avondtwitch naar Zeeuws-Vlaanderen

Gisteren werd er eindelijk weer eens een nieuwe soort voor me gevonden in het land: een vorkstaartplevier, maar helaas wel bij Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen), niet om de hoek dus. Vanmiddag had ik een tentamen in Wageningen dus het zag er niet naar uit dat ik het vandaag zou redden. Op de weg naar het station brak echter m'n ketting waardoor ik met de auto naar Wageningen moest, daardoor was de terugweg ook sneller en zo kon ik om kwart voor vijf bij Herman van den Brand en Laurens van der Padt instappen om richting Zeeland te gaan. Ondanks dat de vogel een paar keer was weggevlogen vandaag zat hij toch nog steeds in op een eilandje in de Autrichepolder, dus dat moest hopelijk wel goed komen. Ook de avondspits zou mee moeten vallen, want met de invallende duister konden we niet heel veel uitlopen, ook al vielen de 1 uur en 20 minuten die de TomTom aangaf nog niet tegen.

Na een voorspoedige reis komen we om 18:15 op de plek aan, en dankzij wat wachtende vogels waaronder Hans en Jan Tetteroo, kunnen we hem gelijk binnenkoppen, erg fijn! Tot het echt te donker wordt kunnen we de vogel ongeveer nog een half uur bekijken terwijl die wat rondloopt, af en toe een klein stukje vliegt en vooral veel stilzit. Als afsluiter vliegt hij nog een fraai rondje boven ons hoofd, om vervolgens toch weer in het gebied in te vallen om de nacht door te brengen.
Vorkstaartplevier                                 ©Herman van den Brand
Vorkstaartplevier                                                  ©Merijn Loeve
Na de Siberische strandloper in september pas de tweede nieuwe soort in het najaar, wat zo aardig rustig lijkt te verlopen. Maar dat mag de pret van deze ouderwetse avondtwitch natuurlijk niet drukken, want als volgende week de klok om gaat had je zoiets natuurlijk wel kunnen schudden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten