zaterdag 5 april 2014

Voorjaarsdag rond Ambacht met vooral veel geringde meeuwen...

Vanavond moet er weer een slaapplaatstelling op de Sophiapolder worden gedaan, dus vandaag vogelen we de hele dag een beetje in de omgeving van Ambacht. Als Laurens vd Wind, Laurens vd Padt en ik in het gebied fietsen vliegen er behoorlijke groepen koperwieken en ook een groepje van 4 lepelaars over. Langs de Devel horen we hierna enkele snorren, rietzangers, blauwborsten en roodborsttapuiten hun territorium verdedigen.

We besluiten hierna maar het gebruikelijke rondje af te maken, om vervolgens ook de hele middag maar op de Sophiapolder door te brengen, je weet immers nooit wat dat op kan leveren! Het pontje vaart pas vanaf 12 uur dus we lopen eerst nog een rondje door Polder Hooge Nesse. Dat levert op de eerste sprinkhaanzangers van het jaar en de zeldzame reuzenpaardenstaart niet veel op, dus even later zijn we weer in Ambacht.
Reuzenpaardenstaart
In Ambacht komen we nog langs de Tesselschadestraat waar vorig jaar in de maanden maart en april af en toe de geringde kleine mantelmeeuw W[LX] zat, uit de kolonie van de Moerdijk. Gisteren had Laurens vd Padt dit exemplaar weer op de Sophiapolder gezien, en zoals wel al verwachten zien we hem nu weer op de flats staan, leuk zo'n trouwe vogel! Alleen dit jaar is die wel wat later dan vorig jaar in Ambacht.

Kleine mantelmeeuw W[LX]
Op de Sophiapolder lezen we in totaal maar liefst 6 kleine mantelmeeuwen en een zilvermeeuw af. Het gaat allemaal op Nederlandse vogels die broeden in de havens van Eurpoort, Maasvlakte en de Moerdijk, en die hier in de omgeving foerageren, waarbij ze de Sophiapolder als rustplaats gebruiken.

Kleine mantelmeeuwen G[RJ7] en N[09]
Naast deze geringde meeuwen zien we ook nog een tweetal ongeringde pontische meeuwen, een havik, ijsvogel, wat kleine en bontbekplevieren, tientallen grutto's, een lepelaar en een flinke groep van ca. 40 kluten.

Na het avondeten ben ik weer snel bij het pontje, en nu voor de slaapplaatstelling. We zijn met z'n vijven, Dave vd Spoel en Rene Los zijn nu ook van de partij. Het water is opkomend, maar gelukkig is het in het begin nog aardig laag zodat we de meeuwen in de noordpunt waar we worden afgezet nog aardig kunnen bekijken. Dit levert een bekende Poolse pontische meeuw, Deense grote mantelmeeuw, nog een Nederlandse kleine mantelmeeuw, een nieuwe Duitse geelpootmeeuw en ook weer de bekende Finse Baltische mantelmeeuw op. Er staat dus een behoorlijk bont gezelschap in die groep met meeuwen...
Duitse geelpootmeeuw Y[HJ13]
Pontische meeuw (links) en geelpootmeeuw Y[HJ13]
Naast deze geringde zien we ook nog enkele ongeringde geelpoot- en pontische meeuwen staan, maar naarmate de schemer invalt verplaatsen de meeuwen zich naar de vlonders op te slapen door het opkomende water. De steltlopers gaan gelukkig wel vlakbij de plek slapen waar we zitten, en tussen de ongeveer 100 grutto's weten we nog een Franse vogel te vinden, en een ongeringde wulp. Verder komen er op het water in de schemer nog behoorlijke aantallen storm- en kokmeeuwen slapen, met bij  elkaar toch wel een slordige 1500 exemplaren.

Al met al een mooie telling, die nog even wordt afgesloten met de eerste zwarte roodstaarten van het jaar langs de Rietbaan.

1 opmerking:

  1. HJ13 zat vanavond op een baken langs de Waal ter hoogte van het dorp Andelst.
    Groet, Albert de Jong

    BeantwoordenVerwijderen