zaterdag 26 april 2014

Schitterende dag zonder spektakel

Voor vandaag wordt er mooi weer opgegeven dus ik besluit weer eens een flinke ronde te gaan maken op IJsselmonde. Ik begin bij het Develbos waar ik gelijk wordt ontvangen door een luid zingende nachtegaal, de eerste weer! Verder is het een vogelconcert met tuinfluiters, fitissen, grasmussen, zwartkoppen, sprinkhaanzangers, rietzangers, matkop, koekoek, roodborsttapuiten en langs de Devel tel ik in totaal maar liefst 8 zingende snorren!
Snor
Rietgors
Een rondje door Polder de Hooge Nesse levert hierna ook veel van dezelfde soorten op en ook een tweetal boompiepers is hier aanwezig, leuk! Dit gebied zit naast vele gebruikelijke ruigte- en rietsoorten ook vol met roodborsttapuiten, een soort die op IJsselmonde steeds meer oprukt maar hier al altijd heeft gezeten op één of andere manier.  
Man roodborsttapuit
Vrouw roodborsttapuit
Man kneu
Langs de Oude-Maas gaat de route weer met zingende matkop, braamsluiper, nog een nachtegaal  en ook de cetti's zanger laat weer van zich horen. Van deze laatste soort hoor ik er om en nabij de Heinenoordtunnel nog drie. Tevens zie ik bij het scannen van de piertjes opeens een geringde grote mantelmeeuw. Met enige concentratie kan ik 'm aflezen en het blijkt om Fransman N[71K] te gaan. Deze vogel zag ik met Laurens vd Padt afgelopen winter in de Waalhaven en is daarna ook in Rotterdam-Noord gezien. Erg leuk om 'm nu hier tegen te komen!
Grote mantelmeeuw N[71K]
Terwijl ik de andere meeuw check wordt ik opschrikt door een bekende miauwende roep. Een blik omhoog leert me wat ik had gedacht: twee overvliegende zwartkopmeeuwen. Het blijven fraaie vogels om ze met die spierwitte ondervleugels tegen de blauwe lucht te zien afsteken.

Na deze mooie waarneming besluit ik de grienden maar weer eens door te fietsen. De Carnisse grienden leveren de gebruikelijke gekraagde roodstaarten op en ook in het Klein Profijt hoor ik ze. Verder is het qua vogels stil maar vliegen er wel meerdere oranjetipjes en glassnijders rond. En verder is het Klein Profijt in deze tijd natuurlijk de mooiste plek waar je kan zijn op het eiland.

Klein Profijt
Door de polders fiets ik weer terug richting de Gaatkensplas wat nog wat ringmussen, gele kwikstaarten en een grasmus oplevert die een lantarenpaal wel een mooie zangpost vond.
Grasmus
Op de Gaatkensplas zwemt de buffelkopeend nog rond die weer gepaard lijkt te zijn met een vrouwtje kuifeend. Daarnaast zit tussen de visdieven op de reling ook weer een geringde visdief, waar ik alleen maar van kan zien dat het een Nederlandse vogels is.
Nederlandse visdief
Buffelkopeend en kuifeend
Niet veel later ben ik weer thuis na een dag met veel mooie vogels maar zonder spectaculaire soorten. Ook weleens goed, dan weten we weer hoe verwend we zijn..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten