woensdag 23 april 2014

Ringen aflezen in Europoort

Dit jaar heb ik alweer een behoorlijk aantal tibiageringde meeuwen van Roland-Jan Buijs afgelezen, en vandaag was uitgekozen om met hem en zijn stagair Merijn Loeve in de broedkolonies te gaan aflezen. Roland-Jan kon vandaag helaas niet dus ben ik vandaag samen met Merijn die me door Europoort leidt. Met Hans Keizer, een andere ringer van met name scholeksters, hadden we om 12 uur afsproken, waarna hij ons een terrein op kon laten gaan. Daarvoor moesten we ons dus nog even vermaken wat uiteraard werd ingevuld met ringen aflezen.

In Zwijndrecht pik ik Merijn met de auto op, waarna we bij de Lindtsedijk bekende kleine mantel N[XJ] zien maar verder helaas geen andere exemplaren. In de rest van Zwijndrecht zien we geen ringen, dus besluiten we in Rotterdam te gaan kijken. Bij het Eiland van bRienenoord en in de Kop van Zuid lezne we nog 3 tibiaringen af, waarvan 1 bekende vogel. Het Afrikaanderplein is helaas niet te bereiken door de markt, dus niet veel later staan we bij de vuiloverslag bij Heijplaat.

We lezen hier 3 geringde kleine mantelmeeuwen en een geringde zilvermeeuw af, allen Nederlandse vogels, en een fraaie ongeringde pontische meeuw is nog aanwezig. 
Kleine mantelmeeuw R[JR]
Pontische meeuw
Het is hierna ongeveer wel tijd om richting Europoort te rijden, maar als we vanuit de auto bij de Chemiehaven ook veel meeuwen zien zitten besluiten we daar nog even een kijkje te nemen. Dat levert zowaar nog een Belgische kleine mantelmeeuw op, leuk!

Niet veel later zijn we bij de Tennessehaven waar we al door Hans worden opgewacht. We stappen hierover in zijn landrover waarna we koers zetten richting de kolonie. Merijn en ik worden daar afgezet om te gaan aflezen, maar na een half uurtje wordt het duidelijk dat het eigenlijk geen doen is. De kleine mantel- en zilvermeeuwen zijn gigantisch schrikkerig en gaan met z'n allen in het water zitten. De beesten die blijven zitten, zitten allemaal te ver waardoor het door de trilling geen doen is om een ring af te lezen. Met slechts 10 afgelezen ringen rijden we daarna het terrein weer af om het langs de Marktweg te proberen.

Langs deze weg broeden in de hele berm meeuwen, en het voordeel is dat de vogels hier veel minder schuw zijn. Dat blijkt ook en dus besluiten we de hele weg maar af te lopen. Het feit dat de eerste eieren al gelegd zijn zorgt er ook voor dat de vogels weer snel terug zijn en minder schuw zijn. Onze wandeling levert in totaal ongeveer zijn 50 aflezingen op, een mooi aantal! Het betreffen hier allemaal in Nederland geringde meeuwen. Jammer is wel dat ik geen vogel weet af te lezen die ik elders al eens heb afgelezen..  
Kleine mantelmeeuweneieren
Kleine mantelmeeuw ZY[G+]
Op een andere plek niet veel verderop lezen we ook nog een kleine tien ringen af, waaronder deze broedse vogel die in 1997 in Europoort werd geringd door Norman vd Swelm. 
Kleine mantelmeeuw G[RE7]
Het was ondertussen wel weer tijd om richting Ambacht te gaan na een succesvolle dag met ruim 60 afgelezen ringen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten