dinsdag 29 april 2014

Steppeklapekster op de Mavla

Vanochtend zit ik eerst wat te leren als ik opgeschrikt wordt door een sms'je van Sander Elzerman dat er een izabelklauwier spec. op de Maasvlakte zit, dat kan leuk worden! Turkestaanse zou sowieso nog nieuw voor me zijn en Daurische nog een nieuwe voor Zuid-Holland. Niet veel later krijg ik te horen dat het om een steppeklapekster gaat, geen nieuwe voor me maar het is wel een nieuwe soort voor Zuid-Holland! Niet veel later sta ik bij Arie Zoeteman voor de deur en na een 3 kwartier rijden komen we aan bij de Stuifdijk waar de vogel moet zitten.

Bij aankomst zit de vogel in de struiken maar gelukkig komt hij er even later wel aardig uit. Helaas niet voor lang, en de meeste tijd zien we hem diep in de struiken zitten, maar het is wel een uitzonderlijk fraaie vogel!



Steppeklapekster
Aangezien hij geen aanstalten doet om zich van zijn mooiste kant te laten zien houden we het voor gezien en besluiten nog we op de Maasvlakte te blijven vogelen. Een kuifaalscholver die ook langs de Stuifdijk zit laat zich van afstand aardig bekijken.

We rijden hierna richting de Slufter waar we een flink aantal grote sterns, wat dwergsterns, bontbekplevieren en wat andere steltlopers zien lopen, en waar we nog een scholeksters af kunnen lezen. Als we even later de bocht om rijden zien we daar Sander en Garry Bakker gebaren dat we de auto aan de kant moeten gooien omdat er, zo horen we als we uitgestapt zijn, net een ortolaan in de berm zat. Als we een paar foto's onder onze neus geduwd krijgen weten we genoeg, maar de ortolaan laat zich helaas niet weer zien.

We checken het Oostvoornse meer hierna nog even voor zeekoet voor de maandlijst en deze blijkt snel gevonden. Verder zwemmen er nog zo'n 10 middelste zaagbekken en enkele geoorde futen rond.
Zeekoet
Een ronde over de rest van de Maasvlakte levert naast wat tapuiten en een late kramsvogel niks op, dus besluiten we maar weer richting huis te gaan. Bij Heijplaat gaan weer uiteraard nog wel even af en lezen zo nog een Duitse en 3 Nederlandse zilvers en een Nederlandse kleine mantelmeeuw af.

Zilvermeeuw G[X3N4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten