Dit weekend is het Dutchbirding-weekend op Texel en dus worden Jan de Jong, Laurens vd Padt en ik om half zes opgehaald voor twee dagen Texel. De afgelopen week was het erg rustig op het eiland en ondanks dat de weersvoorspellingen niet erg veelbelovend zijn hebben we toch besloten te gaan, de kamer is immers ook al geboekt.
Bij Amsterdam aangekomen is het inmiddels al licht dus proberen we even de grote burgemeester langs de Slotervaart, deze blijkt helaas nog niet aanwezig. Een geringde Nijlgans hier is nog wel leuk.
|
Slotervaart |
Aangezien het op Texel nog niks is besluiten we na deze stop in Amsterdam eerst nog even te vogelen in de Kop van Noord-Holland. De Oude-Zeug is de eerste plek die we met een bezoek vereren maar met de harde wind is het lastig vogelen. Leuk is hier nog wel een vrouwtje brilduiker. Bij de Dijkwielen, een stukje verderop zit een tapuit en zit er tussen de kuifeenden nog een topper, leuk voor mei!
Bij de Dijkgatsweide liep gisteren nog een kraanvogel maar vandaag kunnen we de vogel, vermoedelijk door de harde wind, niet vinden. Er lopen nog wel wat groenpootruiters, een bonte strandloper en een tweetal pijlstaarten rond. De tocht gaat hierna verder richting de polders nabij Hippolytushoef voor zwarte rotganzen.
Het is hoog water dus op de weiland zitten veel rosse grutto's, scholeksters en dergelijke en ook flink veel rotganzen. Hiertussen halen we snel een zwarte rotgans en even later ook een tweede, het blijven fraaie vogels! Verder kijken we hierna ook nog even over het wad met schitterende kanoeten, zilverplevieren, bonte strandlopers en rosse grutto's. Wat zijn dat toch fraaie vogels in zomerkleed!
|
Scholeksters |
|
Zwarte rotganzen |
We nemen de pont van half elf en besluiten, op Texel aangekomen, eerst maar de oostkust te bezoeken. Ottersaat is de eerste bestemming en dat levert naast twee dwergsternen en het gebruikelijke spul een fraaie dwergmeeuw op, leuk! Bij Dijkmanshuizen loopt een kleine strandloper rond maar verder is het hier op wat steenlopers en bontbekplevieren na erg rustig.
|
Dwergmeeuw en rosse grutto's |
Een bezoek aan het Wagejot levert hierna nog wat kanoeten, zilverplevieren en voor mij al de vijfde en zesde jaarsoort voor de dag op, een krombekstrandloper en twee noordse sterns!
Hierna gaan we de groep morinelplevieren zoeken maar dat is met de harde zuidwesten wind, en de daarmee gepaarde zandstorm op de Hollandse weg, geen pretje. We kunnen de plevieren dus zo snel niet vinden en we zetten dus koers richting de Robbenjager. Tijdens het eten horen we dat de morinellen toch op de plek liepen waar we waren dus na het eten gaan we daar eerst even een kijkje nemen. Nu kunnen we ze inderdaad wel vinden en we zien zo'n 12 vogels. Ze zijn echter erg lastig want meestal zitten ze in de geulen en laten zich dan niet zien.
|
Morinelplevieren |
Hierna gaan we een kijkje nemen bij ons verblijf in Stayokay, in Den Burg, wat er prima uitziet! Het blijft voorlopig nog stil op het eiland dus brengen we een bezoekje aan de Petten en de Mokbaai. Beide locaties leveren eigenlijk enkel de gebruikelijke steltlopers en andere soorten op.
We gaan hierna maar weer naar het noorden en rijden binnendoor richting Utopia. Hier vliegt een dwergmeeuw rond maar verder is het in het gebied erg rustig. Op de dijk loopt nog wel een groepgele kwikstaarten met zowel een Engelse als Noordse kwikstaart, leuk!
|
Engelse kwikstaart |
|
Noordse kwikstaart |
Onderweg naar de Robbenjager zien we nu de groep morinellen mooi langs de hoofdweg en het blijken maar liefst 37 exemplaren te zijn, wat een fraaie vogels, vooral die vrouwtjes!
|
Morinelplevieren |
Na gegeten te hebben met Paul Schrijvershof en z'n vrouw gaan we richting het Eierlandse huis waar we met de andere vogelaars op het eiland naar een lezing luisteren van Jos van de Berg, over zeldzaamheden en schaarse soorten op Texel, en het praatje van Vincent Stork aanhoren over de waargenomen soorten. Verder zijn we er ook getuigen van dat Wietze Janse de gouden ross' meeuw krijgt opgespeld!
Om kwart over twaalf komen we uiteindelijk aan in ons verblijf en kijken we terug op een behoorlijk winderige dag met wat leuke soortjes maar met uitgebleven zeldzaamheden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten