zaterdag 18 mei 2013

Noordse kwik en zeldzame broedgevallen op de Sophia

De afgelopen week was voor IJsselmonde niet slecht. Op maandag staan Laurens vd Padt en ik op tijd op de Veersedijk om het water op de Sophiapolder op te zien komen, en met succes, want opeens zit er op het laatste stuk slik wat onderloopt naast de vele groenpootruiters en tureluurs opeens een schitterende zilverplevier! Dinsdag is deze fraaie steltloper verdwenen maar nu loopt er een flink groepje bontbekplevieren met daartussen een drieteenstrandloper, de tweede voor IJsselmonde en ook voor dit jaar.  Verder zie ik op een rondje door de buurt nog een tapuit, boomklever, enkele gekleurringde kleine mantels, matkop, twee boomvalken, bosrietzangers en verder het normale spul.

Zilverplevier
Verder leverde de afgelopen week geen spectaculaire dingen of waarnemingen op en stond vooral ook in teken van Jan de Jong. De meeste van jullie kennen hem wellicht ook, hij heeft dinsdag een ernstig ongeluk gehad, want hij is geschept door een auto. Hij ligt in coma in Nijmegen en zijn toestand is nog steeds kritiek..

Je doet er weinig aan en je kan enkel hopen en bidden dat het goed komt. Vandaag zijn Laurens vd Padt en ik dus ook maar gewoon weer op pad gegaan op IJsselmonde en vertrokken deze keer om kwart voor zes richting Zwijndrecht. De bedoeling is weer om langs de Oude-Maas richting de Carnisse grienden te gaan in de hoop om ergens een zomertortel te scoren. Tot de Oude-Barendrechtse brug zien en horen we het gebruikelijke spul, hier zitten nog drie nachtegalen te zingen maar de zomertortel die hier dit jaar nog gehoord is laat zich helaas niet horen.

Bij de Heinenoordtunnel horen we de gebruikelijke cetti's zanger en de Jan-Gerritsenpolder, een stukje verderop, is helemaal leeg wat vogels betreft. Een tweetal koekoeken is nog wel het noemen waard. De andere goede plek voor zomertortel zijn de Carnisse grienden. In de grienden horen we helaas geen zomertortel, wel nog een vijftal gekraagde roodstaarten en een bever die mooi langs komt zwemmen met een tak in z'n bek maakt een hoop goed. Wat een joekel!

We rijden hierna nog wat door de polders en bij de Gaatkensplas maar meer dan een tapuit, veel zwaluwen, wat kleine plevieren en slobeenden levert dat niet op. Het is nog aardig vroeg dus we besluiten gewoon maar weer richting Ambacht ge gaan om op tijd bij de Sophiapolder te zijn. Her en der stoppen we onderweg maar dat levert op het normale spul na niks op. Zo staan we dus om klokslag twaalf uur bij het pontje, het moet dan maar op de Sophiapolder gebeuren.

Het water staat erg hoog dus beginnen we maar weer vanaf het bankje. Boven het water vliegen grote aantallen gierzwaluwen met ook wat oever-, boer- en huiszwaluwen. Op de overloopdijken zien we nog een flinke groep tureluurs staan en er lopen wat groenpootruiters, verder lijkt het erg rustig. Dan worden de meeuwen op de vlonder even gecheckt en daar blijken een geringde kleine en grote mantel tussen te staan. De kleine mantel is gewoon een Nederlandse vogel maar de grote is een Noorse, leuk!
Noorse grote mantelmeeuw
Ver achteraan op de vlonder zie ik opeens een pieper/kwikstaartachtige lopen wat een noordse kwikstaart blijkt te zijn! Heel hele fijn soort voor de IJsselmonde-jaarlijst en nog maar het zesde geval voor het eiland! Helaas vliegt de vogel al snel op naar noordoost en laat zich niet meer zien.


Noordse kwikstaart
Tijdens het scannen van de randen valt mijn oog opeens op een tweetal kleine mantels. De één staan en de ander ligt op de grond en zit wat te draaien, die is gewoon aan het broeden. Als we een tijdje later nog eens kijken zit de een er nog steeds, leuk zo op het eiland en voor het binnenland behoorlijk zeldzaam!

Kleine mantelmeeuw
Net zo leuk is ook de waarneming van een tweetal bontbekplevieren op de NO-overloopdijk. Even  later zien we één vogel zitten, die zit ook gewoon op de eieren. Ook dit is en erg leuke broedvogel in het binnenland en vooral natuurlijk ook voor IJsselmonde. Op de overloopdijk zitten verder nog vele kluten te broeden en ook stapte de eerste jongen al vrolijk rond, wat een fraaie beestjes!

Bontbekplevier
Als het water wat zakt verspreiden de groenpootruiters zich weer wat over het eiland. Tijdens het scannen komen we nu nog een smient, tafeleend, wat lepelaars en een groepje van 5 bontbekplevieren tegen. Vooral die eenden zijn in deze tijd toch wel erg leuk.
Tafeleend
Smient
Lepelaars
Al met al toch weer een mooie dag met twee zeldzame broedvogels en een fraaie noordse kwikstaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten