donderdag 12 juli 2012

Weer een mooie dag!

Iets ten noorden van Wijhe, een plaatsje in het Overijsselse tegen de IJssel aan, zit al enkele dagen een porseleinhoen te roepen. Omdat deze soort nog op de lijst van Evert ontbreekt en we toch verder niet veel anders kunnen doen met dit weer besluiten we vandaag gewoon een poging te wagen. Op tijd rijden we met de fiets weg maar helaas worden we rond negen uur ingehaald door regen. Rond elf uur wordt het droog als we al enige tijd op de dijk doorweekt zitten te wachten op de dijk bij het betreffende rietveldje langs de IJssel.

Rond twaalf uur heeft de porseleinhoen nog steeds niet geroepen en dus besluiten we elders onze tijd beter te gaan besteden. Als het pontje bij Wijhe ons weer op de Gelderse grond heeft gezet fietsen we onder begeleiding van vele greppelsprinkhanen, die een continue gezoem voortbrengen, over de dijk richting Wiessel. Hier zit namelijk een populatie beekoeverlibellen en het is nooit een straf deze weer eens te zien!

Wijhese veer
Na enig zoeken vindt Evert een mooie  en deze laat zich leuk bekijken. 
Beekoeverlibel
Voor adders en gladde slangen weet Evert nog een goeie plek en omdat ik nog nooit een slang in het wild heb gezien heb ik daar wel oren naar. Als we op de betreffende heide aankomen is het vrij makkelijk want elke slang ligt op z'n eigen stukje op te warmen. We zien hier drie adders en drie gladde slangen, erg gaaf!!

Gladde slang

Adder
Niet ver van deze plek is het Hendrik Mouwenveld, een plek waar een populatie bosparelmoervlinders woont. Onderweg komen we nog langs het Verscholen dorp, een dorp uit de Tweede Wereldoorlogen midden in het bos waar zo'n 120 Joden woonden.


Op het Hendrik Mouwenveld zijn de bosparelmoervlinders gauw gevonden, in totaal zien we vier van deze fraaie vlindertjes.


Bosparelmoervlinder
Als ik door de hei loop zie ik opeens een adder vlak voor me liggen die in de zon ligt op te warmen. Hij blaast wat naar me maar verdwijnt dan in de heide, gaaf!!

Adder
Het is inmiddels weer tijd om naar huis te keren na dit succes ondanks het missen van de porseleinhoen. Na een verdere rustige avond vertrekken we om tien uur richting de hei voor nachtzwaluwen. Daar aangekomen horen we gelijk al een vogel snorren en in totaal horen en zien we 8 vogels langs een stuk bosrand, erg fraai en een mooie afsluiting van deze dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten