donderdag 26 juli 2012

Dagje naar de kust

Vanochtend eerst weer een rondje gefietst met weer hetzelfde als gisteren, d.w.z. zomertortels, goudvinken, geelgorzen en rode patrijzen. Na het ontbijt besluiten we met z'n allen naar de zee te gaan, bij Minsmere. Het weer is perfect en rond half twaalf komen we aan bij de ingang. Het gebied is van de RSPB, de vogelbescherming in Engeland met meer dan een miljoen leden.

Bij de ingang krijgen we te horen dat hier ook de Norfolk Hawker voorkomt, een libel die alleen in dit deel van Engelad voorkomt. Uiteraard wil ik die wel zien en na wat navraag weet ik wat de beste kenmerken en de beste plekken voor de libel zijn. Uiteraard is er naast deze libel nog meer te zien dus vol goede moed lopen we het gebied in.

De eerste kijkhut die ik tegenkom vereer ik gelijk met een bezoekje, vlak voor ik erin stap komt er opeens een adder over het pad, fraai! Vanuit de hut is er uitzicht over het gebied met plassen en rietvelden. Overal lopen kleine zilverreigers, er jaagt een bruine kiekendief, zes ijslandse grutto's staan in het water en er komt een roerdomp langs vliegen.


Een stuk verder kom ik langs een veld, waar als ik het bordje moet geloven, grielen hebben gebroed. Verschillende mensen scopen het veld af maar ze zijn helaas niet in beeld, jammer. Wel loopt er nog een edelhert.

De Norfolk Hawker heb ik nog steeds niet gevonden maar wel vliegen er her en der bruine glazenmakers, viervlekken en een vroege glazenmaker komt langs. In het stuk langs de kust aangekomen zit het helemaal vol met sprinkhanen. Naast de vele greppelsprinkhanen en knopsprietjes hoor ik ook enkele zoemertjes en duinsabelsprinkhanen, leuk!

Een vogelaar wijst me erop dat er in een plasje net iets verderop een krombekstrandloper rondloopt. Als ik in het plasje kijk zie ik hem inderdaad samen met een bonte strandloper, groenpootruiter en wat tureluurs foerageren, fraai!
Boerenzwaluw
Als ik weer onderweg ben naar de ingang schiet ik nog even een kijkhut in, dat blijkt geen slecht idee want mij wordt daar gelijk een velduil aangewezen. De vogel zit op een paaltje en laat zich op enige afstand mooi bekijken. 

Terwijl de andere iets eten in het restaurantje loop ik nog even gauw terug naar het veld van de grielen. Mijn scoop heb ik nog maar net opgezet of ik heb al een vogel in beeld aan de achterkant van het veld. Na wat meer rondkijken kom ik op drie vogels, erg fraai! Het is inmiddels weer tijd om naar huis te gaan, helaas dus zonder Norfolk hawker maar desalniettemin geslaagd!

Het veld van de grielen
Onderweg kijk ik even naar het verschil tussen de Norfolk Hawker en de vroege glazenmaker valt me iets op, namelijk dat er geen verschil tussen zit en het gewoon dezelfde soort is... 

1 opmerking: