maandag 16 juli 2012

Vlinders en libellen in de Weerribben

Voor vanochtend werd er redelijk goed weer opgegeven. Reden te meer dus om richting de Weerribben te gaan voor vlinders en libellen, gelukkig was de vader van Evert zo bereidwillig ons te chauffeuren. De eerste doelsoort was de vuurlibel, een soort die nog op Everts lijst ontbrak. Bij het bewuste veldje aangekomen duurde het niet lang voordat we een exemplaar gevonden hadden.


Verder is het erg rustig en zien we onze eerste gouden sprinkhaan van de dag, een soort waarvan de Weerribben een flinke populatie bergt.

Gouden sprinkhaan
De volgende bestemming is het Woldlakebos, een bos waarin vele zeldzame vlinders en libellen voorkomen en waar we dus absoluut heen moesten. Als we net het bos in lopen zien we vrijwel gelijk  de eerste gevlekte glanslibel van de dag. Hij gaat even zitten maar helaas lukt het me net niet van deze ultieme kans te profiteren. Naast dit exemplaar zien we minstens nog drie andere in het bos patrouilleren.

Verder vliegen er ook overal in het bos bruine glazenmakers rond waarvan sommigen zich erg fraai laten bekijken, wat een joekels!

Bruine glazenmaker
Als we weer iets verder lopen ziet Evert opeens een gevlekte witsnuitlibel zitten op een waterlelie, nog een nieuwe voor mij dus erg leuk! Naast dit exemplaar zien we nog zo'n vier anderen. Best wel bijzonder als je bedenkt dat deze soort al afgevlogen is maar als je bedenkt dat er in de goede periode tegen de honderd van deze libellen hier zijn gezien. 
Gevlekte witsnuitlibel
Een stukje verder komen we Ton Lakeman tegen die ons niet veel later een grote vuurvlinder aanwijst! Deze schitterende vlinder laat zich ook nog eens geweldig bekeken, wat een gaaf beest!


Grote vuurvlinder
Al dik tevreden wachten we samen met Ton langs de een sloot met krabbenscheer voor een groene glazenmaker. Krabbenscheer is de de plant die de larven van de groene glazenmaker gebruiken om uit het water te komen. Overal in de krabbenscheer zijn dan ook lege larvenhuidjes te zien maar helaas zien we hier geen image, een volgroeide libel, van deze soort. Maar het wacht is absoluut geen straf want na een eikenpage komt er ook opeens een grote weerschijnvlinder langs vliegen. Deze vlinder heeft een bijzondere manier van vliegen want na enkele slagen zweeft hij verder tussen de bomen, een schitterend gezicht!

De groene glazenmakers komen helaas niet opdagen dus besluiten we terug te gaan naar de auto. Als we onderweg zijn komt er dan toch opeens een groene glazenmaker langs vliegen, het gaat snel en de libel is dan ook snel verdwenen, helaas. Als we aan het zoeken zijn komt er nog wel een grote weerschijnvlinder over zeilen maar de glazenmaker kunnen we helaas niet meer vinden

Aan de andere kant van het gebied gaan we nog even zoeken zilveren manen maar het is nog wat vroeg voor de tweede generatie en we kunnen ze dan ook niet vinden. Het is echter niet helemaal zonder succes want we zien hier nog een grote vuurvlinder en voor ons schiet de derde slangensoort voor ons weg in de vorm van een ringslang, al met al toch nog erg geslaagd!!

Grote vuurvlinder
De lucht betrekt dus het is weer thuis om richting Elspeet terug te gaan na deze succesvolle tocht naar de Weerribben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten