dinsdag 10 juli 2012

Succesvolle zoektocht naar rivierrombouten

Vorig week dinsdag was uiteraard erg succesvol maar het was me toen niet gelukt rivierrombouten te vinden op IJsselmonde. Daarom stap ik om een uur of tien op de fiets voor een tweede poging. Als ik langs het develbos kom besluit ik dit eerst even met een bezoek te vereren. Dat levert naast het gewone spul ook enkele houtpantserjuffers en bloedrode heidelibellen op maar verder is het erg stil.

Bloedrode heidelibel
Houtpantersjuffer
Bij de Oude-Maas aangekomen blijkt er nog een stevige wind te staan dus besluit ik te beginnen met zoeken in de luwte van de Lindtsedijk. Na zo'n 20 minuten lopen vliegt er dan opeens een rivierrombout onmiskenbaar voor me op. Helaas krijgt de wind vat op het beestje en wordt hij ver naar het oosten weggeblazen, uit mijn zicht. Als ik naar mijn fiets loop om richting het oosten te gaan zoeken hoor ik opeens een bekend gezoem, een greppelsprinkhaan!! Dit is een soort die net als het zuidelijk spitskopje, de sikkelsprinkhaan en goude sprinkhaan erg aan het uitbreiden is in Nederland, waarschijnlijk door de gunstigere weersomstandigheden. Nadat ik vorig jaar enkele exemplaren ten westen van dit beest vond, die toen nog nieuw voor IJsselmonde was, is het erg leuk er weer een te vinden!

Greppelsprinkhaan
Helaas lukt het me niet de rivierrombout hierna nog terug te vinden dus besluit ik in het recreatiegebiedje ten oosten van Hotel Ara te gaan zoeken. In dit stukje met enkele ruigtes liggen enkele lagere gedeeltjes en al bij het uitlopen van de eerste 'helling' die in de luwte ligt vliegt er voor me opeens een rivierrombout op. Deze libel laat zich gelukkig wel fotograferen en laat zich fraai bkijken!

Rivierrombout
In de rest van het gebied lukt het me helaas niet nog meer van deze schitterende rombouten te vinden. De ochtend is inmiddels al geheel geslaagd maar ik ben nu nog niet eens op de plek geweest die recht tegenover de plek ligt nabij Kruipersveer, waar al jaren rivierrombouten zitten. Dat is dus uiteraard de volgende bestemming en als ik daar een schitterende hoog begroeide dijk zie liggen kan het niet anders of er moeten ook daarrivierrombouten zitten. Na een uur over de dijk gelopen te hebben blijkt dat inderdaad te kloppen wat er vliegt weer een mooie rivierrombout op.

Rivierrombout
Nog langer over de dijk lopen levert geen extra rivierrombouten meer op maar wel nog veel bloedrode heidelibellen, bruine zandoogje en kleine vossen.

Kleine vos
Al met al is de zoektocht naar rivierrombouten ronduit geslaagd en is ook het lange vermoeden bevestigd dat deze soort echt op IJsselmonde aanwezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten