dinsdag 17 juli 2012

Vlinders en sprinkhanen op de Hoge Veluwe

Vandaag was de laatste dag en die moest natuurlijk goed besteed worden. Het opgegeven weer zag er aardig uit dus om iets over zeven vertrokken Evert en ik richting de Hoge Veluwe in de hoop op vlinders en sprinkhanen. Na een klein uur stevig doortrappen met onder andere boomleeuweriken, wilde zwijnen en verder het normalere spul kwamen bij ingang Hoenderloo aan. Nadat het kaartje gekocht was konden we het park in en de eerste doelsoort voor vandaag was gentiaanblauwtje. Dit kleine vlindertje gaat hard achteruit in Nederland en dit is de eerste vlinder met een eigen website!

De locatie wisten we exact en na nog geen vijf minuten zoeken op de plek was het vlindertje gevonden. Omdat het nog vrij vroeg was bleef hij goed zitten en was dus mooi te bekijken en te fotograferen.

Gentiaanblauwtje
Nu deze voor mij nieuwe vlindersoort binnen is kunnen we verder naar de volgende vlinders, grote parelmoervlinder en geelsprietdikkopje. Onderweg naar een ingezaaid veldje zien we een wespendief, twee raven en de eerste zoemertjes van de dag. Bij het veldje aangekomen kunnen we beide doelsoorten niet vinden maar bij een veldje iets verderop zijn we meer succesvol. Vrijwel gelijk komen we hier namelijk een geelsprietdikkopje tegen en in totaal zitten er zo'n drie van deze fraaie vlindertjes.


Geelsprietdikkopje
Als dan de zon even doorkomt worden ook de grote parelmoervlinders actief en deze laten zich erg fraai bekijken, wat een gave beesten!Grote parelmoervlinder
Nu alle vlinders voor vandaag binnen zijn kunnen we verder met de volgende doelgroep, sprinkhanen. De eerste wenssoort is het bosdoorntje, een super klein sprinkhaantje dat vorig jaar nabij een brandplek op de Hoge Veluwe is ontdekt. Dit is dan ook de enige plek in Nederland waar ze zitten. 

Vol goede moed beginnen we dus, al kruipend, met zoeken naar dit doorntje. Wat grote lijsters, een hazelworm, kruisbek en enkele grote parelmoervlinders vermaken ons tijdens het zoeken maar na een dik half uur zit er dan eindelijk eentje voor m'n neus. Enkele minuten zit hij stil op de grond en laat zich aan ons bekijken, dan springt hij weg en blijkt onvindbaar.  


Bosdoorntje
Nu deze sprinkhaan binnen is hebben we nog de nodige tijd over voor de tweede, de wrattenbijter. Deze forse sprinkhaan die vroeger talrijk voorkwam komt nu alleen nog maar voor nabij Nijmegen, in de Haterste vennen, en dus op de Hoge Veluwe. Ondwerg naar de bewuste locatie ligt er opeens een hazelworm op het fietspad, altijd leuk!
Hazelworm
Op de plek van de wrattenbijter aangekomen kan het zoeken beginnen. Wrattenbijter is een soort die zingt als het warm is en vandaag is dat niet echt het geval. De zon zit achter de wolken en warm is het ook niet maar ondanks dat beginnen we toch met zoeken. Na anderhalf uur springt er dan toch eindelijk eentje voor me op en laat zich vervolgens erg fraai bekijken, wat een gaaf beest!


Wrattenbijter
Inmiddels hebben we nu alles in de pocket dus kunnen we weer richting Elspeet. Na nog af en toe gestopt te hebben en ook eindelijk zwarte mees aan de 'weeklijst' toegevoegd te hebben zijn we om half vijf weer in Elspeet waar m'n moeder inmiddels ook al is om me op te halen. Al met al een aantal schitterende dagen gehad ondanks dat het weer af en toe minder was.

Zoekplaatje rugstreeppad
Zandhagedis

1 opmerking:

  1. Zeer mooie blog,kun je mij vertellen hoe je de exact locatie bent te weten gekomen,ik gan nl volgend weekend ook naar de veluwe en zou graag deze voor de lens zien paseren,en kun je ook iets vertelen over het gedrag,schuw,redelijk benaderdbaar etc
    bedankt alvast

    BeantwoordenVerwijderen