woensdag 5 januari 2011

Vinken!!

Vandaag hadden we vrij omdat er een begrafenis van een leraar was. Deze vrije dag gebruikt om een rondje IJsselmonde te doen en wat soorten alsnog te zien nadat ik ze maandag niet had. Zoals gewoonlijk bij Zwijndrecht begonnen waar ik bijvoorbeeld nu wel een grote zilverreiger scoorde, dat is er weer eentje bij. Op de plek van de witkopstaartmezen was nu geen staartmees te bekennen dus hebben Jan en ik er ook niet lang gezocht. Wel zat er nog een groepje sijzen. Als we langs de Oude-Maas fietsen vliegt er opeens een nonnetje op uit een inham. Erg leuk! Als ik zeg dat het een vrouwtje is zegt Jan dat je dat niet kunt weten, eerste winter mannetjes zien er namelijk bijna precies hetzelfde uit! Dat verklaart ook gelijk waarom er over het algemeen meer 'vrouwtjes' worden gezien! (Zie ook hier iets erover op het forum van waarneming.nl.) Als we over de dijk lopen om de zwanen weer eens af te zoeken zien we alle krakeenden weer uit de waterzuivering komen. Ze vliegen allemaal rondjes en een deel valt weer in en een ander deel vliegt langs de Oude-Maas weg. Het zou er goed kunnen dat het een slaapplaats of iets dergelijks is en dat zou wel interessant zijn. Tussen de zwanen zitten nu 2 wilde en 6 kleine en laten zich niet heel goed zien. Ook zit er nog een groepje piepers op de akker, 4 water- en 2 graspiepers. Opeens zien we een rover vliegen wat een havik blijkt te zijn! Na een tijdje begint er ook opeens een havik uit de wilgen te roepen en nog even later vliegen er opeens 2 uit. Erg gaaf zo 4 haviken, het vermoedde dat ze hier gebroed hebben lijkt mij dus bevestigd!


Krakeenden
Fotograaf: Jan de Jong

Verder zien we langs de Oude-Maas tot aan Barendrecht verschillende brilduikers, matkoppen, een ijsvogel, 4 scholeksters en verder de normale eenden. Bij de Gaatkensplas kunnen we weer de patrijzen niet vinden, wel een groepje kramsvogels. In een sloot in de Carnisse grienen zitten een stel wintertalingen te baltsen, een schitterend gezicht waar Jan nog een filmpje van heeft kunnen maken. Verder vliegt hier nog een ijsvogel even heen en weer.

Hierna gaan we maar weer gauw naar de pestvogels wat er inmiddels 6 zijn geworden! In een weiland liggen de twee Finnen te slapen en er foerageren nog 9 wulpen. Als we op de plek aankomen zitten ze alsof ze er al jaren zitten gewoon in het boompje en je kan er nog steeds onder gaan staan. Wel moet je uitkijken voor de uitwerpsels van de beesten want ze poepen ongeveer elke minuut.



Pestvogels
Fotograaf: Jan de Jong

In een weilandje hiernaast ligt de wilde zwaan niet te slapen maar hij loopt mooi te foerageren tussen de knobbels vlak langs het pad. Het blijven schitterende beesten! Ook hier kunnen we geen patrijzen vinden maar een stukje verderop zit wel een groep kneuen van zo'n 40 exemplaren! Erg leuk en zeker hier in de winter. Als we hier verder door de polders rijden zien we opeens een slechtvalk op een akker zitten, helaas vliegt hij snel op om tegen de zon in te verdwijnen. De groep ganzen die ik maandag in de polder had zijn ook nog steeds aanwezig en een roepende keep word met plezier op de jaarlijst gezet.


Wilde zwaan
Fotograaf: Jan de Jong

We hebben nog genoeg tijd dus we besluiten om bij Poortugaal naar mezen te gaan zoeken. Als we bij het gebied aankomen horen of zien we na zo'n 10 minuten geen mees maar dan stuiten we toch op een groep staartmezen en boomkruipers. Er blijken 2 zwarte mezen tussen te zitten die zich helaas heel de tijd hoog in de bomen ophouden. Als we hier zijn uitgekeken vervolgen we onze weg richting het Valckestijnse bos voor appel- en goudvinken. Onderweg zien we nog de struik waarin zondag nog pestvogels in hadden gezeten waar nu vrijwel geen bes meer aan zat.


Fotograaf: Jan de Jong

In het Valckestijnse bos is het tegen onze verwachting in al snel raak. We horen opeens appelvinken en ze komen dan ook opeens in een groep van 20 overvliegen om in hoge populieren te landen. Hierna vliegen ze weer terug vanwaar ze vandaan kwamen en daar gaan wij dan ook maar heen. Hier laten ze zich echt schitterend bekijken. De meeste exemplaren zitten diep in de struiken maar er zitten er altijd wel een paar een beetje open. Ook horen we opeens 2 goudvinken roepen die zich helaas niet laten zien. Goudvink is voor mij zelfs een nieuw soort voor IJsselmonde, nr. 187!! Als we na een dik half uur zijn uitgekeken op de appelvinken gaan we tevreden aan onze terugreis beginnen.



Appelvinken
Fotograaf: Jan de Jong

Op de terugweg komen we een vrouw tegen die zegt dat ze net een stukje verderop baardmannetjes had gehoord. Omdat het nogal betrouwbaar klonk en het een goede plek ervoor is toch maar even naar toe gereden. De baardmannetjes laten zich helaas niet vinden maar er roept wel een waterral en er jaagt een vrouwtje blauwe kiekendief. Niet helemaal voor niks hierheen gereden dus! Als we terug langs de pestvogels komen zitten ze er nog steeds net als de wilde zwanen. We proberen op het laatst nog even de patrijzen te vinden wat gelukkig nu wel lukt!
Met dit rondje IJsselmonde toch weer 13 nieuw-jaarsoorten wat de lijst weer opkrikt naar de 82!


Ik onder de pestvogels
Fotograaf: Jan de Jong

2 opmerkingen:

  1. Hallo Cornelis,

    Via wat googelen kwam ik op je Blog uit en zie dat je toevallig ook uit H.I. Ambacht komt. Leuk om te zien en ik zal je Blog de komende tijd blijven volgend omdat ik zelf sinds een tijdje graag fotografeer en altijd in ben voor interessante locaties in de buurt.

    Grt. René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog, best wel grappig; al die vogels!
    Succes

    Grt M. 3TO2

    BeantwoordenVerwijderen