zaterdag 15 januari 2011

Brand maar toch leuk

Vandaag met Jan weer naar de Buffelkopeend geweest die gisteren weer was gezien. Onderweg zijn we van plan om net als anders gewoon over de Kijfhoek te gaan. We wisten wel dat er brand was maar hadden er niet op gerekend dat het viaduct afgesloten zou zijn door de politie wat dus het geval was. We gingen dus gewoon op een fietspad ernaast rijden. Toen vroegen de politie of we over het viaduct wouden waarop Jan antwoordde dat we naar de sportvelden gingen. Na even langs de sportvelden te hebben gereden hebben we uit het oog van de politie gewoon de trap gepakt en konden we bovenop naar de 'brand' kijken. 'Helaas' was het vuur inmiddels gedoofd. Als we aan de andere kant naar beneden gaan worden we aangesproken door de politie hoe we over het viaduct zijn gekomen. We antwoorden dat gewoon met de trap zijn gegaan. Als ze het goed gekeurd hebben zeggen ze nog wel dat de rook gevaarlijk is voor je gezondheid (niet wetend dat na verbranding van Alcohol alleen maar CO2 en water vrijkomt)en mogen we onze weg vervolgen.
We fietsen langs de plek waar de casarca was gezien maar hij blijkt ook nu onvindbaar. Er zitten nu ook veel minder nijlganzen dan eerder deze week. Als we door Heerjansdam fietsen zien we nog een gekke soepeend die op lijkt te trekken met twee 'wilde' eenden.De Oude Maas lijkt helemaal leeg en verder dan wat kuifeenden en smienten komen we niet. In wat wilgenstruweel stuiten we echter al gauw op een groepje staartmezen waar we 2 witkoppige uit weten te halen. Eentje laat zich af en toe schitterend zien op een paar meter maar is erg lastig te fotograferen.
Een stukje verder zit weer een groep staartmezen alleen zit er hier een matkop tussen die zich ook even schitterend laat bekijken!


Slechte foto van een witkoppige staartmees

Als we langs de Gaatkensplas fietsen blijken de patrijzen weer onvindbaar. De Buffelkopeend echter, die gisteren weer was teruggevonden, is snel gevonden en hij laat zich weer mooi bekijken. Hij duikt, poetst en staat weer op de jaarlijst van 2011 waar het eigenlijk om ging. Verder zitten er op de plas nog 2 bergeenden, tafel- en kuifeenden en een dodaars.


Buffelkopeend

Bij de Koedood zijn de Finnen weer vertrokken met de kou en moeten we het met de slaapkop doen die ook nu weer lekker zit te slapen. Ik heb volgens mij nog nooit zoveel wilde zwanen in een winter gezien (of nog nooit zoveel naar een wilde zwaan geweest..). Verder zit hier bar weinig en omdat we tegenwind hebben en het vrij hard regent besluiten we om weer richting Zwijndrecht te gaan. Bij de Carnisse grienden blijkt het water erg hoog en er zitten dan ook alleen maar zo'n 40 wintertalingen en 2 smienten. In de kreek die erachter langs loopt zien en horen we een ijsvogel en maarliefst 4 matkoppen!


Vogelaars die naar de Buffelkopeend aan het kijken zijn.

Als we nu langs de patrijzen rijden zijn ze in tegenstelling tot eerder vandaag gauw gevonden en laten zich normaal bekijken. Ik probeer nog wat plaatjes te maken maar verder dan een zeer slecht bewijsplaatje lukt me niet.Als we door het Develbos richting de Galgenplaat gaan zien we in een vaart een vrouwtje brilduiker zwemmen en uit het riet klinkt de schelle roep van en waterral. Als we langs het rangeerterrein rijden zien we de brandweerauto's één voor één vertrekken en dat er hekken op het viaduct geplaatst. We schenken er echter niet al teveel aandacht aan en rijden door Zwijndrecht naar de Galgenplaat. We zijn er echter weer gauw vanaf omdat er stomweg gewoon niks zit.


Het bijna lege meer op de Galgenplaat

We proberen bij de Karwei nog een ransuil te vinden maar ook dat lukt ons niet. Dan maar je geluk bij het Perenlaantje beproefen maar ook de gewenste houtsnippen en ringmussen laten zich niet vinden. Wel zien we nog wat rietgorzen en goudhaantjes.

De wintertelling in Polder Sandelingen moet nog gedaan worden en aangezien Jan moet gaan leren voor zijn toetsen doe ik het even met Laurens vdP. In een drassig stukje voel ik opeens iets onder mijn schoen vandaan komen wat zowaar een bokje blijkt te zijn!! Hij valt weer in maar op de plek kunnen we hem niet vinden totdat hij weer onder mijn schoen weg vliegt en een heel stuk verder invalt. Als ik Jan sms is hij er echter al weer gauw en als wij verder door het gebied struinen vindt hij zowaar op een andere plek nog een bokje! wij zien verder in het gebied nog een watersnip, 2 smienten, 3 wintertalingen, een graspieper en 2 slobeenden. Op zich geen verkeerde wintertelling, helaas hebben we wel moeten constateren dat het aantal grauwe ganzen dramatisch is gestegen naar zo'n 500 exemplaren! Ondanks deze tegenslag nog een mooi dagje gehad met weer drie nieuwe voor de jaarlijst;)


Polder Sandelingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten