zaterdag 22 januari 2011

Ganzenexcursie

Vandaag was de zogenaamde ganzenexcursie van de Natuurvereniging van Ridderkerk naar Zeeland. Het zou dus niet helemaal op zeldzaameheden en dergelijke gericht zijn omdat er ook aardig wat niet-vogelaars bij waren. Ik ben toch maar mee gegaan in de hoop de jaarlijst wat op te krikken en uiteraard van al het bevederde vlees te genieten.

We zouden om 8:30 vertrekken uit Ridderkerk maar door gebrek aan auto's duurde dat wat langer. Ook ging er iemand van RTV Rijnmond mee. Om half tien kwamen we aan op de eerste stop, het Oudeland van Strijen. Uiteraard werden alle ganzen bekeken maar er werd vooral ook gezocht naar de dwergganzen. Na een tijde werd er een groepje van minmiaal 13 dwergganzen gevonden. M'n eerste nieuw-jaarsoort van de dag was binnen. Helaas zaten ze op een aardige afstand maar ze lieten zich toch leuk bekijken.



Matige foto's van het groepje dwergganzen

Ook ontginnen een slechtvalk, 3 grote zilverreigers en 4 nonnetjes niet aan het oog van de deelnemers. De slechtvalk liet erg mooi bekijken.


Sander is het 'slachtoffer' van RTV Rijnmond

Hierna rijden we door richting de Grevelingendam. Onderweg worden soorten als kramsvogel, roek en grote zaagbek aan de daglijst toegevoegd. Op de dam aangekomen
gaan we eerst aan de westzijde van de dam kijken. Hier zitten veel groepjes geoorde futen, bij elkaar zo'n 60 exemplaren. Erg veel! Ook zit er nog één kuifduiker tussen. Verder zien we nog wat middelste zaagbekken, een nonnetje en een groepje van 14 dodaarzen.


Kuifduiker

Aan de andere kant van de dam zien we dat het laagwater is. Daarom Zitten de meeste steltlopers vrij ver weg. Desondanks kunnen we de bonte strandlopers, zilverplevieren, kanoet, steenloper en tureluurs aardig bekijken. In het water zwommen tussen de rotganzen nog 2 pijlstaarten en ver op slik zat nog een slechtvalk.


Rotganzen

Onderweg naar de volgende stop, de Prunje, zien we in een groep knobbelzwanen nog 2 wilde zwanen!
In de Prunje aangekomen zien we uiteraard direct grote aantallen smienten en ganzen. Leuke dingen zijn een kemphaan die in z'n eentje op een eiland staat, wat pijlstaarten en ook een groepje va 9 nonnetjes is het noemen waard. Even later zien we ook nog 2 lepelaars aan de achterkant van de Prunje en valt er een grote groep goudplevieren in.


Kemphaan

Als we hier zijn uitgekeken zetten we koers naar de Brouwersdam. Op de dam aangekomen word er eerst een restaurantje opgezocht maar aangezien deze gesloten is begint men gelijk met vogelen. Bij de Spuisluis is het erg leuk. We zien verschillende roodkeelduikers, een eider, veel brilduikers en middelste zaagbekken en wat zwarte zee-eenden. Qua futen is het ook niet verkeerd met zo'n 4 geoorde futen, een kuifduiker, 2 roodhalsfuten en uiteraard de 'normale' futen. Op de stenen was het de rest van de dam erg rustig maar hier zitten nog wel wat paarse strandlopers en steenlopers en er vliegt opeens een oeverpieper op!


Paarse strandloper

Hierna rijden we weer de dam af richting Oudorp maar op het midden word nog even gestopt en kijken we even aan de binnenkant van de dam voor gemelde witbuikrotganzen. En ja hoor, er zit een mooie groep van zo'n 55 exemplaren! Mijn grootste groep tot nu toe! Op het Zuid-Hollandse deel van de dam is het ook erg leuk. Zeker bij het haventje waar gigantische groep eiders en brilduikers zitten! Nog nooit heb ik zoveel honderden eiders hier gezien! Als we naar het strand lopen zien we opeens 4 eenden laag over het water richting het noorden vliegen wat ijseenden blijken te zijn! Een erg leuke soort! Als we alles aan het afzoeken zijn word er opeens een parel- en even later een ijsduiker ontdekt! Even later heb ik ze ook in beeld maar helaas is de ijsduiker weer gauw verdwenen.

Als eind van de dag gaan we richting de Plompe toren om de dag af te sluiten met de aldaar aanwezige velduilen. Als we aankomen is het nog te vroeg en dus vogelen we nog wat in de inlagen en omstreken. We zien wat rot- en brandganzen maar ik denk dat 2 bruinvissen de meeste aandacht krijgen. Af en toe komen de vinnen boven het water van de Oosterschelde uit.


Brandgans

Na een tijdje is het tijd om te vertrekken naar de plek en als we daar aankomen is het al aardig druk. Al gauw zien we een uil jagen boven het land en hij laat zich schitterend bekijken. Een stukje verder heeft een vogelaar ook nog een velduil in de telescoop! Wat een schitterende beesten zijn het! Ook zien we na een tijdje een blauwe kiek en even later nog één. Als we blij met onze 2 velduilen terug naar de auto lopen worden er nog 2 andere velduilen gezien. We rennen gauw terug maar één is er al weer weggevlogen en de ander zit nog in het gras. We hebben dus in totaal 3 velduilen wat een schitterende afsluiting van de ganzenexcursie is!



Velduil+publiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten